Annons

HSB tveksamt till nya samarbetet i Husby

Stockholm Håkan Falk, vd för HSB Bostad, ifrågasätter nu hur det ska bli med det nya samarbetet i Husby.– Utan politisk enighet är det här dödfött, säger han.

Det har bara gått en dryg vecka sedan presskonferensen där Svenska Bostäder förklarade att man nu skulle utveckla Husby tillsammans med HSB Bostad, Skanska och Peab. Då talades också om att de nya parterna ska ha möjlighet att köpa delar av området.

Svenska Bostäders vd sade att man på sikt kanske bara behåller en fjärdedel av husen i området.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hur stor del av området tänker HSB Bostad köpa?

– Ingenting. Inte några befintliga hus i alla fall. Möjligen om det finns tomter med byggrätter i ett senare skede. Och jag vet att Peab resonerar likadant. Det har blivit för mycket fokusering på förvärvsfrågan, säger Håkan Falk, HSB.

Men, tillägger han, det kanske finns andra företag som vill köpa fastigheter i Husby.

Annons
Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

HSB Bostad, som jobbar med fastighetsutveckling, gick in i samarbetet för att hjälpa Svenska Bostäder att utveckla Husby, säger Håkan Falk.

– När vi enades med Svenska Bostäder, så verkade det finnas politisk enighet. Men sedan hoppade socialdemokraterna och vänsterpartiet av samarbetet i Järvalyftet och därmed förändrades förutsättningarna helt, anser jag. En sådan här satsning måste ju hålla över ett val.

Betyder det att HSB Bostad i sin tur hoppar av det nya samarbetet?

Läs ocksåVälkommen på nostalgitripp – här är lägenheten där allt är 1970-tal

– Nej, det kan jag inte säga i dag. Men vi ska ha ett nytt möte med Svenska Bostäder och övriga inblandade parter i nästa vecka, så får vi se vad det ger.

I torsdags eftermiddag hölls också ett protestmöte på torget i Husby.

Annons

– Det har varit nog med oförlåtligt schabbel i Husby. Svenska Bostäder måste ta sitt ansvar och betala den stora skuld man har i form av eftersatt underhåll. Bryt samarbetet med Skanska, Peab och HSB, kräver Arne Johansson från Nätverket Järvas framtid.

Efter protestmötet gick deltagarna till stadsdelsnämndens möte för att kräva svar från politikerna.

– Även de borgerliga måste ställa upp på de boende nu, tycker Arne Johansson.

Läs också Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Christer, 76 år, fick fira nyårsafton i hissen Skriver om klass, mord och en villkorslös faderskärlek

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.