Annons

Arbetslös 37-åring hade fyra extralägenheter för prostituerade – döms till fängelse

Malmö Mannen tjänade 110 000 kronor på att hyra ut bostäder för sexhandel. Nu döms han till fängelse för koppleri. Ytterligare lägenhetsförmedlare i Malmö riskerar inom kort att ställas inför rätta. “Inte sällan hittar vi flera lägenheter kopplade till samma individ“, säger polisen Elisabeth Cewers.
Döms för lägenhetsbordeller

Den 37-årige mannen levde familjeliv med fru och barn i ett hyreshusområde i en mindre skånsk kommun. Samtidigt spårade han upp lediga andrahandslägenheter inne i Malmö. Sedan skrev han kontrakt och hyrde vidare till prostituerade.

Polisen började nysta upp härvan förra sommaren och grep i höstas 37-åringen utanför ett hus nära Värnhemstorget. Han var ostraffad sedan tidigare och helt okänd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Man spanade på en lägenhet där polisen trodde att det såldes sex. Han greps i samband med detta och sedan visade det sig att han hade tre nycklar till och kontrakt liggandes i bilen, säger åklagaren Pia Björnsson.

Polisens utredning har kopplat samman totalt fyra bordellägenheter på olika adresser i Malmö. Den gemensamma nämnaren är 37-åringen som har varit länken mellan den vita andrahandsmarknaden och den svarta ekonomin inom sexhandeln. Mannen hyrde både bostadsrätter och hyresrätter i andra hand, bland annat genom tjänsten Qasa.

Hyrde ut i andra hand – blev lurade

Längst upp i kedjan fanns till synes ovetande personer som var i behov av pengar och som hade bestämt sig för att hyra ut sina bostäder tillfälligt. Det visar uppgifter i polisens förundersökning.

Polisens bilder från utredningen runt lägenheterna
Polisens bilder från utredningen runt lägenheterna.

En kvinna i miljonprogrammet Holma har berättat för polisen om hur hon misslyckats med att sälja sin bostadsrätt. Lösningen blev att hyra ut den när räntorna gick upp och ekonomin blev ansträngd. Boende i Ellstorp och Rörsjöstaden, i centrala delar av Malmö, som drabbades hade rest iväg på långresor utomlands och hyrt ut av den anledningen. En hyresgäst i Hyllie, ett nyare område på vägen mot Öresundsbron, hyrde ut eftersom han bodde tillfälligt hos släktingar i en annan stad.

För uthyrare berättade 37-åringen att han hade gått genom en skilsmässa och skulle bo ensam med sin dotter. Något som alltså inte stämde. Polisen har spanat och gjort ett flertal besök i lägenheterna och mött prostituerade kvinnor från främst Ukraina. Allt tyder på att 37-åringen hela tiden har bott med sin familj.

Neddragna gardiner och fläckar väckte misstankar

I minst ett fall anade en lägenhetsägare oråd då han lade märke till att gardinerna i bostadsrätten var neddragna dygnet runt. Vid ett senare besök hittade han ofräscha fläckar på inredningen och mängder med smutsig tvätt.

37-åringen har hela tiden nekat till brott och sagt att han inte kände till att lägenheterna användes som bordeller. I förhören berättade han om bakgrunden till affärerna, nämligen att han blivit arbetslös.

“Min månadsinkomst minskade mycket”, berättade han och förklarade idén bakom uthyrningen.

Annons

“Jag har hyrt ut dessa lägenheter för att få in pengar men jag har inte känt till att det säljs sex i lägenheterna eller att det misstänks säljas sex i lägenheterna”

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Döms till fängelse och förlorar pengarna

Nu dömer Malmö tingsrätt 37-åringen mot sitt nekande av för koppleri. Påföljden blir fängelse i tio månader. Domstolen tror inte på mannens förklaringar och menar att det är tydligt att han inte bara varit medveten om vad som pågått utan att han aktivt sökt upp prostituerade som hyresgäster.

Läs mer: Så hyr du ut säkert – annars kan din lägenhet bli en bordell

Polisen har räknat på ekonomin bakom 37-åringens affärer och tror att han på sju månaders tid gjorde en vinst på cirka 110 000 kronor. Den lönsammaste lägenheten var en tvårummare i ett privatägt hyreshus i stadsdelen Hyllie i södra Malmö. Från vår till vinter ska mannen ha tjänat 64 000 kronor på att hyra ut den till prostituerade till en dygnstaxa av 1 100 kronor.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

Åklagaren har beskrivit det som en typ av “näringsverksamhet” och enligt domen var det del av en ”internationell och organiserad verksamhet”. Tingsrätten har bestämt att de 110 000 kronorna som mannen dragit in ska förverkas.

Polisen spanar på sexköpare
Spaningsbilder från polisens jakt på misstänkta sexköpare och människohandlare under vintern i Malmö.

Den 37-årige mannen är en av flera misstänkta lägenhetshallickar i Malmö som har åkt fast på senare tid. På samma sätt ställdes en av bostadsbolaget Heimstadens hyresgäster inför rätta strax efter årsskiftet. I det fallet handlar det om en 27-åring man som anklagas för att ha agerat lägenhetshallick. Han nekar och domen har ännu inte fallit.

Nytt fall  av prostitution upptäcktes efter larm om våldtäkt

Misstankarna mot 27-åringen uppstod i somras när polisen ryckte ut på ett larm om en våldtäkt i kvarteren runt Värnhemstorget. Den ukrainska kvinna som de mötte på platsen berättade att hon arbetade som prostituerad i en lägenhet och att hon hade blivit överfallen. Polisen fick även höra om två personer som tog emot kundsamtal, samordnade prostitution och tog provision samt om 27-åringen. Kontraktet för Heimstadenbostaden som kvinnan hade hyrt i andra hand stod i hans namn. Enligt åklagaren var mannen fullt medveten om att lägenheten skulle användas som bordell.

Ägaren Heimstaden har uppgett att det rör sig om en svartuthyrning som har saknat tillstånd och misstänker att 27-åringen aldrig har bott i bostaden. I kombination med en historik av obetalda hyror ledde det till värden rev hyreskontraktet.

37-åringen och 27-åringen är långt ifrån ensamma. Just nu pågår en handfull liknande utredningar i Malmö. Det rör misstankar om koppleri kopplat till bostäder och det finns misstänkta, både män och kvinnor, som sitter frihetsberövade. Hem & hyra har tidigare rapporterat om ett fall med två bordeller som avslöjades i samma trapphus.

Annons

Fokus på lägenheterna i utredningar om sexhandel

För två år sedan inledde polisen en ovanlig utredning i Malmö. Detta var något som drevs människohandelsgruppen i region syd som beskrev det som ett pilotfall. Operation Samba var polisens namn på insatsen som riktades mot en man som kontrollerade ett femtontal lägenheter där det skedde sexhandel. Efter omfattande spaning dömdes han till fängelse.

Operation Samba - stor utredning om prostutution i lägenheter.
Polisens bilder från spaningen i Operation Samba.

Den här typen av verksamhet har länge varit olaglig men prostitutionen har ändrat karaktär och polisen jobbar nu på ett annat sätt. Sexhandeln har i stort sett försvunnit från gatan och från hotellen – nu är det andra- eller tredjehandshyrda lägenheter som gäller. Polisens sikte är inte längre bara satt på sexköpare och traditionella hallickar som står för förmedling av kontakter med sexkunder. Nu står även bostadsmarknad och hyresvärdar i fokus, det visar Hem & hyras kartläggningar. Även i Göteborg har detta lett till flera åtal mot lägenhetshallickar.

En person kan hyra flera lägenheter

Områdespolisen Elisabeth Cewers arbetar tillsammans med sina kollegor i Malmö med att spåra upp platserna där brotten sker.

– Det är väldigt sällan som tjejerna som är här för att sälja sex är etablerade i Sverige. Man kan ganska snabbt räkna ut att de har behövt hjälp för att få tag på lägenheter och det krävs inte mycket grävande för att hitta personen som har hjälpt dem. Sen tittar vi vidare och inte sällan hittar vi flera lägenheter kopplade till samma individ. Det finns olika typer av koppleri men ett sätt att främja sexuella tjänster är att förmedla lägenheter och den biten har vi tittat lite mer på, säger hon.

Elisabeth Cewers, polis i Malmö, som arbetar mot prostitution.
Elisabeth Cewers, polis i Malmö.

Ett av problemen som möter polisen är sekretess. Myndigheten får inte tipsa fastighetsägare om pågående prostitution, och fastighetsägare får inte prata sinsemellan.

– Det hade kunnat lösa den här problematiken om fastighetsbolag hade kunnat dela information med varandra så att en person inte kan ha fyra förstahandskontrakt på lägenheter i Malmö samtidigt, vilket faktiskt sker.

Vad möter polisen när ni knackar på en lägenhet där det pågår sexhandel?

– Det är väldigt utsatta tjejer men det varierar väldigt mycket hur fria de är i sin situation. Vissa har inte tillgång till sina egna resehandlingar och har ibland inte nycklar, taggar eller kod till fastigheten. På ett sätt är de inlåsta för om de lämnar lägenheten kan de inte låsa den eller så kommer de inte in igen.

Fakta: Fakta: Sexköp, koppleri och bostäder

Det är olagligt att köpa sex men inte att sälja. Koppleri är når någon medvetet tjänar pengar på en annan persons prostitution, till exempel genom att erbjuda marknadsföring, lokal eller lägenhet. Det kan ge upp till fyra års fängelse i normalfallet, vid grovt brott ligger straffet på max tio år.

Människohandel är när någon ”rekryterar, transporterar, inhyser” en person för prostitution, eller andra syften som exempel tvångsarbete eller krigstjänst. Kan ge mellan sex månaders och fyra års fängelse.

Fakta: Så hyr du ut säkert – annars kan din lägenhet bli en bordell

Bilden visar en hyresgäst som skriver på ett hyreskontrakt.

Den som vill hyra ut sin lägenhet i andra hand bör tänka på några saker för att vara säker på att inte bli inblandad i prostitution.

  1. Hyr aldrig ut din lägenhet i andra hand utan att hyresvärden har informerats och gett grönt ljus. Det finns anledning att vara försiktig med uthyrningstjänster som Airbnb för kortare perioder på dagar eller veckor. För så korta perioder får du i regel ändå inte tillstånd av hyresvärden.

Om du ändå beslutat dig för att hyra ut och har fått godkänt.

  1. Kontrollera identiteten på den du hyr ut till och skriv ett riktigt andrahandskontrakt.
  2. Se till att ha fungerande kontaktvägar till din hyresvärd så att du enkelt kan bli nådd och inte missar en eventuell varning. Bor du inte själv kvar i lägenheten kan det vara bra att på något vis ha tillgång till din post.
  3. Prata med en pålitlig granne som kan hålla lite koll och snabbt slå larm om något går fel.

Om allting ändå spårar ur, trots dina försiktighetsåtgärder:

  1. Agera. Avsluta uthyrningen. Kontakta polisen om du misstänker att det pågår något som är olagligt.

Den sista punkten är viktig. En hyresgäst som känner till att det pågår prostitution i hens andrahandsuthyrda lägenhet men inte sätter stopp kan göra sig skyldig till brott som koppleri.

Läs också Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Gottsunda inte längre särskilt utsatt område: "Det glädjer mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.