Annons

”Hur kunde det bli 1 800 kronor?”

Lund ​Den aviserade chockhöjningen av hyran tog över diskussionen när fastighetsvärden Häglunds höll informationsmöte på Blekingevägen på måndagskvällen. Tanken var att informera hyresgästerna om det förestående stambytet och renoveringen av kök och badrum.

​På plats i den lilla källarlokalen på Blekingevägen 5 fanns både hyresvärden Fredrik Häglund och företrädare för Peab som sköter ombyggnaden. Många hyresgäster var oroliga för hur störande renoveringen kommer att bli. Men det var hyresfrågan som fick avsluta mötet. Efter renoveringen ska hyran höjas med 1 800 kronor, en nästan 50-procentig hyreshöjning för de boende. 

– Hur kunde det bli så mycket som 1800 kronor? Inför renoveringen informerade ni om att höjningen skulle bli i storleksordningen 1 200 kronor och först förhandlas med Hyresgästföreningen, sa Jan Heurlin, som bott i huset i fyra år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter hyreshöjningen kommer hans lilla tvåa på 51 kvadratmeter att kosta 5 700 kronor i månaden. Han känner sig lurad av det felaktiga förhandsbeskedet.

– Vi trodde det skulle bli något lägre eftersom det skulle förhandlas med Hyresgästföreningen, inte högre.

Annons

Fredrik Häglund beklagade det inträffade.

Läs ocksåHyresgästerna på Fredsgatan förlorade hyresstriden

– Naturligtvis var det olyckligt att vi skrev 1 200 kronor. Men det var inte för att lura någon. I samband med hyresförhandlingen med Hyresgästföreningen upptäckte vi att hyrorna legat för lågt tidigare, sa han.

Den aviserade hyreshöjningen har väckt uppmärksamhet inom de egna leden i Hyresgästföreningen. Som Hem &Hyra tidigare skrivit har husombudet Hans Heander ifrågasatt Hyresgästföreningens förhandling och överklagat höjningen tillsammans med 16 andra hyresgäster. Även den lokala hyresgästföreningen i Lund har riktat kritik mot tjänstemännen på Malmökontoret.

Annons

Den 7 oktober prövas hyreshöjningen i hyresnämnden.

Läs ocksåHyresnämnden granskade standarden på Fredsgatan
Läs också Svårt att få hyresnämnden att ändra hyran Chockhöjning i Lund prövas i nämnden Peters hyra höjdes med 43 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.