Annons

Hyrde ut till prostituerade 79 gånger – nu hamnar hyresgästen i fängelse

Nyheter Vid minst 79 tillfällen hyrde mannen ut sin lägenhet till prostituerade kvinnor. Hyran satte han utifrån hur många som använde bostaden. Nu döms 35-åringen till fängelse i sju månader – och tvingas betala tillbaka hyrespengarna han tjänat.
prostitution i lägenhet
Foto: Polisen
I en säng i vardagsrummet sov en av kvinnorna polisen har pratat med.

Det var vid en större insats mot prostitution för tre år sedan som polisen för första gången fick upp ögonen för mannen. De påträffade då två prostituerade kvinnor från Rumänien i hans lägenhet i Västerås.

Kvinnorna berättade att de kommit i kontakt med 35-åringen, medborgare i Maldiverna, genom en sexsajt där han erbjudit dem en tillfällig bostad. Hyran utgick från hur många dagar lägenheten användes samt hur många som vistades i den.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Prostitution i lägenhet.
På ett bord intill en av sängarna hittade polisen glidmedel, kondomer och andra sexhjälpmedel.

Han kallade sig ”Nathan”

Dagen efter var mannen själv hemma i hyresrätten. Polisen testringde då numret kvinnorna gett dem, vilket mycket riktigt ledde till hans mobil.

I mannens inkorg fann polisen en stor mängd chattar med prostituerade kvinnor, som erbjudits att hyra lägenheten för mellan 300 och 800 kronor per natt och person.

Året därefter genomförde polisen en liknande insats. De påträffade då en annan prostituerad kvinna i lägenheten. Även hon hade kommit i kontakt med mannen via sexsajten, där han kallade sig ”Nathan”.

Läs ocksåLägenhetshallick döms till fängelse – viktigt rättsfall för alla hyresgästerLägenhetshallick dömd för bordeller i Malmö
Prostitution i lägenhet
Summan som en av de prostituerade tjänat under tiden i lägenheten: 13 500 kronor.

Fick idén på sexsajt

Totalt misstänks mannen ha hyrt ut sin hyresrätt vid minst 79 tillfällen. I förhör berättar mannen att han inte trodde det var något problem att hyra ut till prostituerade, eftersom det är lagligt att sälja sex i Sverige.

Annons

Idén till uthyrningen uppger han sig ha fått efter att ha surfat runt på sexsajten, där han upptäckt ett forum för personer som sökte och hyrde ut boenden. Eftersom han hade ekonomiska problem och betalade en del av sin lön till Kronofogden blev uthyrningen en välkommen inkomstkälla.

Den sammanlagda summan för de uthyrningar som kunnat bekräftas är cirka 61 000 kronor.

Läs ocksåMariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord”En mobil på den ena sidan och en kvinna i mörkt hör på den andra. Kvinnan tittar rakt fram.
Prostitution i lägenhet
Lägenheten hyrdes ut per natt, prissatt efter antal personer som vistades i den.

Får betala tillbaka pengarna

Mannen menar att han inte borde kunna dömas för brott eftersom han inte känt till att hans handlande varit olagligt. Han anser heller inte att uthyrningarna främjat prostitution.

Västmanlands tingsrätt är av annan åsikt. De dömer 35-åringen till sju månaders fängelse för koppleri samt en straffavgift på 30 000 till staten. Med motiveringen ”det ska inte löna sig med brott” döms han även till att återbetala pengarna han tjänat under perioden, hans egen hyra avräknad.

Enligt lag räcker det att man ”underlättat” prostitution för att kunna dömas för koppleri. I synnerhet som hyresgäst är det också extra viktigt att hålla koll på vem man hyr ut till i andra hand, berättar Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.

Vänd dig till försäkringsbolaget, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen
Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.

Först och främst behöver du som regel ha hyresvärdens tillstånd för att hyra ut.

Annons

– Sedan är du också ansvarig för lägenheten när du hyr ut i andra hand. Om personen som hyr i andra hand stör – exempelvis genom kunder som kommer och går – då kan du som förstahandshyresgäst förlora kontraktet. Samma sak gäller om personen inte betalar hyra eller förstör saker.

Om du medvetet hyr ut till prostitution kan värden säga upp dig med hänvisning till att lägenheten använts för kriminell verksamhet, genom koppleri. Du kan även förlora kontraktet utan att själv ägnat dig åt kriminella handlingar – det räcker med att de bedrivits i lägenheten. Här kan du läsa Hem & Hyras guide för att hindra att lägenheten blir en bordell när du hyr ut.

– Det är därför viktigt att noga kolla upp den du hyr ut till. Så att man inte av misstag hyr ut till den här typen av verksamhet, säger Susanna Skogsberg.

Läs hela Hem & Hyras granskning av hur polisen jagar sexköpare i hyreshus.

Läs också Meterhöga lågor när hyresgäst eldade på uteplatsen – tvingas flytta och betala 90 000 Okända män i trapphuset – grannlägenheten var en bordell: ”Jag misstänkte att något inte är som det ska” Michael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.