HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresbud i Telge: 132 kronor i månaden

Södertälje Telge Bostäder vill ha 132 kronor mer i hyra för genomsnittslägenheten nästa år. Det är höjda taxor och ökad upprustningstakt som motiverar höjningen.

Det är kostnaderna på vatten, värme och sophämtning som står för de stora delarna, enligt Janette Jardefalk, tf vd på Telge Bostäder.

– Vi tittar på kostnadsökningarna, även om vi egentligen vill förhandla fram en bruksvärdeshyra, säger hon. 

Läs ocksåOväntat besked - hyresgäster med höga hyror slipper hyreshöjning i två år

Dessutom kostar ett fortsatt högt underhåll och en hög renoveringstakt. Den yrkade hyreshöjningen täcker inte kostnadsökningen även om det låga ränteläget motverkar en del.

– För oss innebär det att vi kan öka takten på moderniseringarna. Vi får finansiera en stor del av upprustningen själva, all renovering är inte hyreshöjande, säger Janette Jardefalk. 

Bostadsbolaget träffade Hyresgästföreningen under gårdagen och överlämnade sitt bud. Förhandlingarna kommer att starta inom kort och behöver vara klara i november för att hinna komma med på januarihyran.

Läs ocksåRadonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter

– Telge bostäder har lämnat ett bud och nu börjar vi förhandla. Det är nu arbetet börjar, säger Madelaine Hällgren, ordförande i Hyresgästföreningen i Södertälje/Nykvarn.

Telge Bostäders hyra för en trea är 5 815 kronor per månad i genomsnitt. Hyreskravet på 2,27 procent skulle i snitt innebära en höjning med 132 kronor i månaden.

Läs också Telge Bostäder erbjuder flest sommarjobb: "Vi vet att de här jobben är viktiga" Telge Bostäder blöder miljoner – nu sänks hyran för att få tomma lägenheter uthyrda Skyhög hyra – lägenheterna som inte går att hyra ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.