Annons

Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – ”ovanligt ärende”

Trosa Hyresnämnden ansåg att Trosabon skickat in massor med material som inte var relevant. Därför fick hon betala värdens rättegångskostnader. Nu river hovrätten upp det beslutet.
– Bilden är tvådelad. Ena delen visar den rosa, vackra stenbyggnaden där Svea hovrätt håller till. Den andra delen är ett porträtt på hyresrådet Vanja Lycke. Hon tittar in i kameran och ler lite.
Foto: Per Carlsson/Domstolsverket och Carl Johan Erikson
Vanja Lycke är hyresråd men deltog som adjungerad ledamot i hovrättens beslut att hyresgästen ska slippa betala värdens rättegångskostnader.

I augusti förra året vände sig kvinnan till hyresnämnden i Västerås för att hon ville ändra förhandlingsöverenskommelsen gällande hennes lägenhet. Det sa värden nej till när han och kvinnan möttes i hyresnämnden i oktober samma år.

Nämnden tog aldrig något beslut i själva sakfrågan så ärendet rullade på.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Massor med material

Strax före jul drog dock kvinnan tillbaka sin ansökan. Orsaken var att hon hade fått hjälp av Hyresgästföreningen att driva ett annat ärende som gällde sänkt hyra.

Men hyresvärden menade att han hade fått lägga ner mycket tid på ärendet – framför allt för att kvinnan skickat in massor med material till nämnden som inte var relevant.

Han krävde därför att kvinnan skulle stå för hans rättegångskostnader. Det kan man nämligen få göra om man gör sig skyldig till det som kallas vårdslös processföring (se faktaruta).

Läs ocksåOm hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rättenEn hand med mynt samt en sedel på ett bord, och en kvinna med händerna för ansiktet.

Fick betala över 6 000 kronor

Hyresnämnden höll med värden och kvinnan fick betala honom 6 356 kronor.

Nämnden skrev i sitt beslut att kvinnan haft möjlighet till konsultation och rådgivning eftersom hon som medlem haft kontakt med Hyresgästföreningen.

Annons

Men Trosabon överklagade till Svea hovrätt. Där förklarade kvinnan att hon inte haft hjälp av något ombud. Hon sa också att hon hade kontaktat hyresnämnden om att skicka in ytterligare material och då fått ett positivt besked om det.

Läs ocksåOmbud som dömts för rån och misstänks för utpressning företräder svartlistad värdEn fasad till ett hus med texten "Jäv" och ett hakkors. En löpsedel med texten "Pralinligans ledare dömd". En pralin. En siluett.
Hyresnämnden kontrollerar inte korttidskontrakten
Vanja Lycke.

Inte vårdslös

Nu ger hovrätten henne rätt, hon har inte agerat vårdslöst.
– Enbart den omständigheten att man lämnar in ett stort skriftligt material är inte tillräckligt för att göra sig skyldig till vårdslös processföring. I vart fall inte i just det här fallet, säger hyresrådet Vanja Lycke.

Hon var som adjungerad ledamot med och tog beslutet i Svea hovrätt.

Domstolen skriver att man bör ta hänsyn till att kvinnan inte företräddes av något ombud och att hon saknade vana att processa. Dessutom ska hyresnämnden se till att utredningen i ett ärende får både rätt inriktning och omfattning. Nämnden ska om det är möjligt även se till att inte onödig bevisning skickas in.

I klartext betyder det att hyresnämnden hade ansvar för hur ärendet utvecklade sig.

Få som känner till

Regeln att man kan få betala motpartens rättegångskostnader i hyresnämnden kom för drygt fyra år sedan.
– Det finns inte så många beslut om vårdslös processföring, varken i hyresnämnderna eller i hovrätterna. Så det här är ett ovanligt ärende, säger Vanja Lycke.

Annons

Anders Gustavsson – hyresrådet i Västerås som skrev under hyresnämndens beslut – delar den beskrivningen.

– Det är väldigt få som känner till den här bestämmelsen, till och med av de praktiserande juristerna, säger han.

Okända vatten

Hovrättens beslut kommer att bli vägledande för hyresnämnden i Västerås i framtiden.

– Det här är okända vatten, men nu vet vi att det krävs väldigt mycket för att man ska betraktas som vårdslös – framför allt som hyresgäst. Nu har vi något att rätta oss efter, säger Anders Gustavsson.

Fakta: Kan kosta att vara vårdslös

Det är gratis att ta upp sitt mål i hyresnämnden. Dock får du själv betala för dina egna kostnader i samband med tvisten, oavsett om du vinner eller förlorar.
Men sedan 1 juli 2019 gäller även att du kan få betala motpartens rättegångskostnader – om du gör dig skyldig till det som kallas vårdslös processföring.
Exempel på vårdslös processföring kan just vara att man skickar in massor med material till hyresnämnden som inte har något med ärendet att göra. Ett annat exempel är om man utan ursäkt inte kommer till sammanträdet och att det därför får ställas in med kort varsel.

Läs också Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne Har du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämnden Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.