HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster får tillbaka 164 000 kronor

Karlstad Nio hyresgäster i Kristinehamn får tillsammans tillbaka närmare 164000 kronor som deras hyresvärd tagit i överhyra.
Foto: Anna Rytterbrant
Anna Nykvist på Hyresgästföreningen har drivit ärendet för nio hyresgäster i Kristinehamn som får tillbaka 164 000 kronor.

Hem & Hyra har flera gånger skrivit om hyresvärden Concepts försök att kringgå förhandlingsordningen för att höja hyrorna för sina hyresgäster i Kristinehamn.

För att få ut högre hyra har de använt sig av dubbla kontrakt, skrivit bort förhandlingsklausulen i kontrakten och använt sig av avtalet ”avsägande av förhandlingsklausul”.

Läs ocksåLurades betala 150 000 i överhyra

Vissa hyresgäster fick enligt Hyresgästföreningen information om att de får en rabatterad hyra under tre månader om de avsäger sig förhandlingsklausulen i hyreskontrakten. Därefter har hyresgästerna debiteras en högre hyra.

Hyresgästföreningen tog ärendet till hyresnämnden och krävde att Concept skulle betala tillbaka 192 900 kronor till nio hyresgäster.

Förhandlingen slutade med förlikning. Concept ska betala igen 85 procent av den krävda summan, det vill säga 163 960 kronor.

Läs ocksåLurar hyresgäster att betala högre hyra

Hyresgästerna får olika stora summor tillbaka beroende på hur länge de bott i sina bostäder. Den hyresgäst som bott längst får efter överenskommelsen 43 558 kronor tillbaka.

– Jag var missnöjd först för jag tycker de skulle få tillbaka hela summan. Men med lite perspektiv ser jag att uppgörelsen är bra. Hade vi drivit frågan vidare hade det tagit tid och ärendet hade kunnat sluta med att hyresgästerna fått mindre eller vissa inget alls, säger Anna Nykvist som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen tror fortfarande att det finns fler drabbade hyresgäster och känner till minst ytterligare en som har betalat för mycket. Därför kommer föreningen fortsätta kräva pengar tillbaka till dem som drabbats.

Läs ocksåOetiskt av värd göra skillnad på hyresgäster

Hem & Hyra försöker nå Concepts företrädare för en kommentar.

Läs också Två av landets värsta värdar finns i Värmland Värden kräver högre hyra av dem som anlitar Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.