HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Två av landets värsta värdar finns i Värmland

Värmland Hyresgästföreningen har utsett landets värsta hyresvärdar. 2 av de 19 värsta hyresvärdarna på listan finns i Värmland i Region Mitt.
Foto: Anna Rytterbrant
Carl-Henrik Lindmark är processjurist på Hyresgästföreningen region Mitt.

Vartannat år utser Hyresgästföreningens jurister de värdar i landet som sköter sig sämst, och som tidningen Hem & Hyra sedan kartlägger.

I år finns sammanlagt 19 värdar utan inbördes rangordning på listan. Två av dem är utsedda av juristerna på Hyresgästföreningens Region Mitt där länen Värmland, Dalarna, Örebro och Södermanland ingår.

Läs ocksåKalars hotar familj med uppsägning efter hyresdeponering

Bägge värdarna är från Värmland och välkända för Hem & Hyras läsare då vi uppmärksammat dem ett flertal gånger: Kalras med fastigheter i Deje och Forshaga samt Concept fastigheter i Kristinehamn.

– Vi har flera värdar i Region Mitt som sköter sig mindre bra, men de här två har utmärkt sig lite extra, säger Carl-Henrik Lindmark som är processjurist för Hyresgästföreningen Region Mitt om varför dessa två hyresvärdar valdes,

Hem & Hyra har flera gånger berättat om Kalars. De har tvister med flera hyresgäster. I ett fall gick det så långt att hyresvärden sa upp en hyresgäst som deponerade hyran till länsstyrelsen på uppmaning av Hyresgästföreningen. Hyresgästen och hennes två barn hade då under flera månaders tid fått tränga i hop sig i ett rum och kök i väntan på att en skadorna efter vattenläcka skulle repareras.

Läs ocksåHyresvärden tog spisen från MS-sjuka Anna-Greta

Värden hade dessförinnan krävt hyresgästen på 60 000 kronor för att hon påstods inte ha anmält en vattenskada i tid. Hyresnämnden menade dock att det saknades bevis för det som hyresvärden hävdade, så familjen fick bo kvar. En annan av Kalars hyresgäster fick leva med hål i badrumsgolvet under lång tid.

Kalars är mycket svår att nå för hyresgästerna, Hem & Hyra har inte heller lyckats.

Läs ocksåFyran blev en etta efter vattenskada

Den andra hyresvärden uppmärksammade Hem & Hyra första gången för några år sedan. Hyresvärden har gång på gång på olika uppfinningsrika sätt försökt att kringgå förhandlingsordningen. På så sätt har värden fått hyresgästerna i Kristinehamn att tillsammans betala närmare 150 000 kronor mer än den framförhandlade hyran.

Enligt Hyresgästföreningen försöker värden förmå hyresgäster som inte känner till sina rättigheter att skriva på ett papper där man avsäger sig förhandlingsordningen. När Hem & Hyra når Concepts ägare för att meddela att de utsetts till en av Sveriges sämsta hyresvärdar blir samtalet kort:

– Tack, du behöver inte läsa motiveringen, säger Sarah Gutestierna och lägger på telefonluren.

Läs också Ann-Charlotte får bo kvar Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.