Annons

Hyresgäster i Skara får 200 000 kronor tillbaka på hyran

Skara Hyresvärden Fogelbo Förvaltning i Skara betalar tillbaka över 200 000 kronor till tolv av sina hyresgäster i Skara. Orsaken är att bolaget, under lång tid, tagit ut för hög hyra.
Foto: Susanne Sköld
Med Hyresgästföreningens hjälp fick Susanne Sköld på Sankt Persgatan i Skara sin månadshyra sänkt med drygt 400 kronor.

– Jag tyckte att min hyra höjdes orimligt mycket så jag tog kontakt med Hyresgästföreningen. Det är jag väldigt glad för nu, säger Susanne Sköld.

Efter Hyresgästföreningens ingripande har Susanne Sköld fått sin månadshyra nedsatt med 400 kronor. Hon har dessutom fått tillbaka 28 976 kronor för alla månader som hon betalt för mycket.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Lägenheten har fem rum och kök och ligger på Sankt Persgatan 10 i Skara. Susanne och hennes familj flyttade in för sex år sedan. Huset ägs av Fogelbo Förvaltning AB.

– Jag var lite irriterad på att de höjde hyran gång på gång samtidigt som det finns mycket som skulle behöva göras i huset, säger Susanne Sköld.

Före sänkningen låg Susannes månadshyra på 9 600 kronor. Nu är den 9 186 kronor.

Läs ocksåKvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuldHyreslagen och ett trapphus

– Jag rekommenderar verkligen alla att gå med hyresgästföreningen. Utan dem hade vi aldrig fått veta att värden tog ut en högre hyra än den som var framförhandlad, säger Susanne Sköld.

Hyresgästföreningens granskning visade att Fogelbo Förvaltning AB tagit ut för hög hyra av minst tolv av sina 43 hyresgäster i bolagets fyra hyresfastigheter i Skara.

Annons

I ett av fallen hade hyresgästen betalat för hög hyra i sju år. Efter att Hyresgästföreningen påpekat detta har nu värden återbetalat över 200 000 kronor till de tolv hyresgästerna.

Läs ocksåHyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingarTomas Svensson

– Det kan vara den största återbetalningen hittills i vår region, säger Ludvig Möller, förhandlare på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg, som granskat hyrorna Fogelbo Förvaltning.

Ludvig Möller, förhandlare på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Det visade sig att Fogelbo Förvaltning gjorde de årliga hyreshöjningar, som man förhandlat fram med Hyresgästföreningen, men att man dessutom gjorde andra hyreshöjningar däremellan.

– Framförallt tog Fogelbo Förvaltning chansen och höjde hyran när en hyresgäst flyttade ut och en annan flyttande in. Men de gjorde även oförhandlade höjningar för hyresgästerna som bodde kvar, säger Ludvig Möller.

Finns det risk att fler av Fogelbo Förvaltnings hyresgäster betalar för mycket i hyra?

– När vi fick koll på den felaktiga hyran, för ungefär ett år sedan, skickade vi ut en medlemsrekryterare som knackade på hos samtliga hyresgäster och berättade om vår granskning. Men visst, det kan finnas hyresgäster som har flyttat in efter det. Så det kan kan nog vara dags att skicka dit en medlemsrekryterare igen, säger Ludvig Möller.

Vad vill du säga till de hyresgäster som bor hos Fogelbo Förvaltning och som är oroliga för att de betalar för mycket?

Annons

– Att de ska kontakta hyresvärden och begära ut uppgifter om sin förhandlade hyra. Är de medlemmar i Hyresgästföreningen kan de alltid vända sig till oss. Annars kan de bli det och så hjälper vi till, säger Ludvig Möller.

Hem & Hyra har talat med Jonas Malmkvist som är delägare i Fogelbo Förvaltning AB. Han hänvisar alla frågor till sin kompanjon Fredrik Fogel. Denne är vistas dock i Thailand. Hem & Hyra har även ställt frågor via mejl men har inte fått något svar.

Läs mer om hur Hyresgästföreningen sett till att hyresgäster fått rätt hyra:

Tog fajten mot ockerhyran i Strömstad

Strömstad – värdarnas Klondyke

Fakta: Så mycket får hyresgästerna tillbaka
Hyresgäst hos Fogelbo förvaltning AB Återbetalning i kronor
1 54 177
2 11 868
3 38 387
4 4 993
5 1 633
6 45 115
7 7 561
8 6 541
9 28 976
10 3 061
11 3 908
12 1 691
Summa 207 911
Läs också Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Attackerade granne med kniv – blir av med lägenheten: "Då åker man ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.