HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster vill kunna ombilda – bolaget tar frågan till domstol

Lund Boende i ett av kommunala LKF:s hus i Lund har fått förtur för att kunna köpa loss sina hyresrätter vid en försäljning. Men hyresvärden har ingen tanke på att sälja och menar att beslutet fattats på fel grund. "Vi räknar med den goda viljan", säger ordförande i den nystartade bostadsrättsföreningen.
Foto: Anders Paulsson

I maj i år hörde de boende i trapphuset av sig till lantmäteriet och berättade att alla var intresserade av att köpa sitt hus för att kunna ombilda till bostadsrätter. Det här är en formell anmälan som innebär att de får första chansen att lägga ett bud om huset skulle läggas ut till försäljning. Det är inte till salu idag, men lantmäteriet registrerade föreningens intresseanmälan. Bostadsrättsföreningen Spyken bildades i vintras, det är möjligt att göra även innan ett hus har sålts.

–  Av tradition har det varit sparsamt med försäljningar i Lund. Men med tanke på att LKF blir större, varför skulle man inte kunna ombilda om det finns ett intresse och om alla vill?, säger föreningens ordförande, en av hyresgästerna.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

Men LKF har överklagat Lantmäteriets beslut i frågan om föreningens intresseanmälan för ett framtida köp. Enligt överklagandet har lantmäteriet fattat beslut på fel grund. Frågan ligger hos nu hos tingsrätten. Enligt den nybildade bostadsrättsföreningens ansökan är samtliga i fastigheten intresserade av en ombildning, åtta lägenheter och en lokal. Men rent formellt är fastigheten större än så och omfattar totalt 69 lägenheter och två lokaler. Därmed lever inte ansökan upp till lagkravet, skriver LKF i sitt överklagande, eftersom två tredjedelar av de boende i en fastighet måste ställa sig bakom tanken på köp och ombildning till bostadsrätter.

Föreningens ordförande menar att allt går att lösa, till exempel genom en avstyckning.

–  Vi vill gärna diskutera med LKF. Finns det en god vilja från bägge håll så går det att lösa. Vår erfarenhet av LKF är väldigt positiv. Vi räknar med den goda viljan och kommunen behöver ju sina pengar, säger ordförande.

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Fastigheten, med namnet Östertull 44, ligger i centrala Lund. Den består av flera huskroppar och byggdes mellan 1985 och 1994. Fredrik Millertson är vd på LKF och menar att det inte finns några planer på att sälja hyresrätter, vare sig för ombildning till bostadsrätter eller till privata fastighetsbolag.

–  Just nu finns det inget politiskt tryck på mig att vi ska sälja och jag har heller inget intresse av att sälja, säger Fredrik Millertson.

Läs ocksåMonika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade ingetEn kvinna och en man som står på varsin sida om en stor skylt med Kopparstadens logga på.

Frågan om Bostadsrättsföreningen Spyken kommer att tas upp formellt inom kort.

–   Jag vet att det har funnits förfrågan från andra hyresgäster på andra adresser tidigare angående samma sak. Men de har fått nej från LKF. Man har inte varit intresserad av att sälja, säger Fredrik Millertson.

Det finns annars en pågående trend i att kommunala bostadsbolag i Skåne säljer sina lägenheter, men då till privata fastighetsbolag. De senaste åren har det skett ibland annat Malmö, Skurup och Landskrona. I andra kommuner som Kävlinge, Trelleborg och Bjuv planeras kommande försäljningar. Det har Hem & Hyra kunnat visa i en kartläggning. Det handlar om över 4 000 skånska hyresrätter de senaste åren och det uttalade motivet är oftast att få ihop pengar för att kunna bygga nya bostäder.

Läs också Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på" Ombildningar stoppas i Göteborg: alla ansökningar får nobben

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.