Annons

Hyresgästföreningen ifrågasätter Alingsåshems miljonrullning

Alingsås Vad är det som pågår i Alingsåshem och hur kommer affärerna att drabba hyresgästerna? Det undrar Hyresgästföreningen som har begärt förhandling med AB Alingsåshem.
Foto: Petra Martinsson
Mannen var sen med hyran 17 gånger. Nu riskerar han att sägas upp.

Alingåshems styrelse och ägare har bestämt sig för att lösa in lån till en kostnad av minst 70 miljoner kronor.

– Vi efterlyser en utredning som visar att det inte blir en kostnad för de som bor i Alingsåshem, säger Jesper Lissmark, Hyresgästföreningens förhandlare. Vi begär en förhandling för att utreda och säkerställa att det inte blir hyresgästerna som får betala.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Styrelsen i Alingsåshem ska effektivisera verksamheten och valt att säga upp nuvarande vd och ge henne 30 månadslöner. Onödigt tycker Hyresgästföreningen, då det funnits en samförståndslösning där vd Ing-Marie Odegren flaggat för att hon skulle sluta i september 2018. Bostadsbolagets styrelseordförande Karin Schagerlind har tidigare sagt till Hem & Hyra att hon är medveten om att Ing-Marie Odegren nämnt att hon tänkt sluta sin tjänst till hösten, men att det inte finns någon uppsägning från hennes sida och då gäller det gamla avtalet.

Detta menar Hyresgästföreningen är en sak som måste utredas och klarläggas.

Annons

– Vi vill veta varför man valt den lösningen, när det inte varit nödvändigt, säger Jesper Lissmark.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Fallskärmen för den uppsagda vd:n kostar 2,4 miljoner. Pengar som kunnat användas på bättre sätt, menar Hyresgästföreningen.

Miljonrullningen handlar främst om lån Alingsåshem väljer att lösa in innan de går ut. Det kostar stora pengar. För att finansiera detta har det gjorts ett aktieägartillskott på 70 miljoner. Detta vill Hyresgästföreningen veta hur man ska hantera. Hyresgästföreningen menar att ett villkorat aktieägartillskott i vanliga fall betraktas som ett lån som ska betalas tillbaka. Man vill veta hur styrelsen ser på det och efterlyser en utredning och plan.

– Vi vill se att de ekonomiska förändringarna i bolaget inte drabbar dagens eller morgondagens hyresgäster, säger Jesper Lissmark. Vi vill veta vem som ska betala.

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Alingsåshems nya vd, Lars Mauritzson, har meddelat att få återkomma om tid längre fram då det inte finns tid för möte före jul, vilket Hyresgästföreningen ville.

 

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst” Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.