Annons

Hyresgästföreningen jämförs med Sovjetstaten

Helsingborg För mer än en vecka sedan strandade Kanslihuset förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Kanslihusets vd anser att förhandlingen är oprofessionell och diktatorisk.

Kanslihuset representerar olika privata fastighetsägare i Hässleholm, Eslöv, Helsingborg, Hörby, Höganäs, Kävlinge och Kristianstad. När parterna skulle förhandla om hyrorna för mer än en vecka sedan slutade det med att Kanslihuset strandade förhandlingen. Totalt handlar det om cirka 1 000 lägenheter. Hem & Hyra har sökt Kanslihusets vd, Orvar Espert i en vecka. Nu svarar han och är kritisk till förhandlingsförfarandet.

− Vi yrkade på 1,9 procent och har under förhandlingens gång gått ned kring en procent som avvisats. Jag upplever det som oseriöst och oprofessionell hantering från Hyresgästföreningens sida. De står fast vid 0,3 procent utan förklaring. Vill inte Hyresgästföreningen förhandla ser vi detta som en början på en upplösning av hela förhandlingssystemet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Varför kom ni inte överens?

− Vi upplever det inte som en förhandling längre. Hyresgästföreningen lämnar diktat. Det är märkligt att alla fastighetsägare tvingas göra upp om samma nivå i norra Skåne. Vi vill gärna ha en motpart som är beredd att förhandla. Hyresgästföreningen känns mer som ett politiskt organ som står Sovjetstatens ideologier nära, än som en förhandlingspart som kan utveckla förhandlingssystemet.

Hur kommer ni att agera nu?

Läs ocksåRekordmånga strandningar i årets skånska hyresförhandlingar

− Vi går ut med information om vad som hänt till hyresgästerna. Hyreshöjningarna kommer att ligga mellan en till en och en halv procent. De som inte betalar den nya höjningen får vi hänskjuta till hyresnämnden. Då prövar vi samtidigt om bruksvärdet ligger rätt. Det kan betyda att vissa kommer att få en ännu högra högre hyra än den begärda hyreshöjningen.

Kan inte det upplevas som hotfullt?

− Nej, det tror jag inte. Vi har ju försökt att förhandla men inte kommit överens. Vi måste ju ta ut en hyreshöjning för att kunna behålla service, underhåll och ökade kostnader.

Annons
Läs ocksåKanslihuset vill renovera i Eslöv

Hyresgästföreningens förhandlare Peter Olsén är djupt kritisk till Kanslihusets agerande. Han menar att det för det första inte varit någon förhandling. Enligt honom har de endast fått ett yrkande på 1,9 procent i Landskrona. Den fick de ner till en procent. På de övriga orterna har det inte lämnats några yrkanden eller varit några förhandlingar.

− Vad som hänt är att Orvar Espert har påkallat en förhandling men inte framfört något yrkande. Han har än mindre motiverat några yrkanden. Han valde att stranda förhandlingarna innan vi ens börjat förhandla. Det är inte seriöst. Vi kommer nu att se över om han brutit mot förhandlingsordningen och om så är fallet kommer vi att lämna in en stämningsansökan.

Orvar Espert jämför Hyresgästföreningen med en sovjetstat. Vad är din reaktion på det?

− Jämförelserna med Sovjetstaten är beklämmande och det är tydligt att Kanslihuset bedriver en ideologisk kamp mot hyresgästernas rätt att försvara sina rättigheter. Jag tycker att det är märkligt att Kanslihuset år efter år tycks företräda fastighetsägare som alltid har det högsta behovet av hyreshöjningar. I Kristianstad har över 90 procent av lägenheterna fått 0,3 procent högre hyra. Av någon okänd anledning vill Kanslihuset ta ut en fyra gånger så hög hyreshöjning. Hyran ska sättas efter bruksvärdet inte som en måttstock på fastighetsägarnas girighet.

Vilka konsekvenser kan det här få?

− Risken är ju att hyresgästerna betalar den nya hyran för att de inte vill vända sig till hyresnämnden och riskera bli ovän med värden. På sikt kan det betyda att den här metoden legitimeras och att allt fler värdar väljer det här sättet. Det kan vara så att vi måste få till en lagändring för att få stopp på det.

Vad kommer ni att göra nu?

Annons

− Vi har skickat ut brev till våra medlemmar och uppmanat dem att fortsätta betala in den gamla hyran. Vi vill sedan företräda hyresgästerna och göra upp om den nya hyran i hyresnämnden.

Har ni fått reaktioner från hyresgäster?

− Ja, många har ringt till oss och uttrycker stor oro och upprördhet. Jag förstår dem. I vilken annan bransch är det möjligt för ett företag att hota sina kunder till att godta ett högre pris? Om till exempel ICA hade agerat på samma sätt hade de stått utan kunder.

Orvar Espert har även strandat förhandlingar i Ljunby. Det kan du läsa om mer här.

Läs också Nya hyror klara i Malmö Kalixbos krav på 13 procent mer i hyra sågades Hyror för 100 fastigheter prövas i hyresnämnden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.