Annons

Rekordmånga strandningar i årets skånska hyresförhandlingar

Helsingborg Årets hyresförhandlingar är i klara och landade i snitt på 1,61 procent i norra Skåne och 1,8 procent i södra Skåne. Det som sticker ut är strandningarna i norra Skåne och att förhandlingarna dragit ut på tiden.
Foto: Gry Ellebjerg
Evalena Agertoft är förhandlingschef vid Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Förutom ett par privata uppgörelser i norra Skåne är samtliga hyresförhandlingar i Skåne klara (läs hela listan här). Hyresgästföreningen är uppdelat i totalt 9 regioner vara två finns i Skåne, norra och södra Skåne.

Evalena Agertoft är förhandlingschef i region norra Skåne och förklarar skillnaderna mellan de båda regionerna med att lokala faktorer gör att snittet blir olika.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

− Man får helt enkelt dra slutsatser utifrån de kunskaper man har om de olika faktorer som kan påverkar varje enskild förhandling.

I norra Skåne strandades förhandlingarna i större delen av det privata beståndet i Ängelholm och Båstad. I fyra allmännyttiga bolag nåddes inte heller någon överenskommelse, varför dessa fyra fick skickas vidare för beslut av Hyresmarknadskommittén (HMK).

Annons

− I år blev det rekordmånga hänskjutningar till HMK. Varje strandning har sin historia och jag ser inga direkta mönster annat än att förväntningarna från parterna är olika. En gemensam nämnare som ändå kan urskiljas i HMK-fallen är att det gäller bolag där vd:n är relativt ny.

Läs ocksåCoronapandemin gav lägre hyreshöjningar

HMK är sammansatt av representanter från Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta. När HMK har kommit fram till ett beslut lämnar de ingen motivering vilket Evalena Agertoft är kritisk till.

− Jag har länge önskat att HMK ska motivera sina beslut. Det skulle bli vägledande för parterna och skulle sannolikt påverka inflödet till HMK på sikt, vilket alla parter har att vinna på.

Annons

Vad är din syn på 2021 års hyresförhandlingar?
− Corona måste få ett avtryck. Vi ska alla bära ett ansvar i krisen. Det gäller att få fart på samhällsekonomin i stort och då måste det lämnas utrymme för konsumtion av varor och tjänster.

Läs ocksåGodsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.

Rikssnittet landade på 1,9 procent eller en dryg hundralapp för en normalstor tvåa. De som strandade hyresförhandlingarna i norra Skåne var större delen av privaten i Ängelholm, Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) i Höganäs och de fyra allmännyttorna; Höganäshem, Svalövsbostäder, Kävlingebostäder och Treklövern i Klippan.

Läs också Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.