Annons

Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot regeringen

Nyheter Verklighetsfrånvänd. Så beskriver Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder den bostadspolitik som statsminister Stefan Löfven presenterade när riksdagen öppnade. "Politiken ska hålla sina tassar borta från hyressättningen", säger hon.
Foto: Hyresgästföreningen, Wikimedia commons
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder kallar stora delar av regeringens förslag på ny bostadspolitik för "verklighetsfrånvänd".

I samband med riksdagens öppnande under tisdagen läste Stefan Löfven (S) upp den så kallade regeringsförklaringen – en sammanfattning av vilken politik regeringen hoppas kunna föra.

Statsministerns tal innehöll en lång lista över förändringar av den svenska bostadspolitiken.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Regeringen vill göra verklighet av sitt tidigare löfte att förändra hyressättningssystemet, bland annat genom att släppa hyrorna helt fria vid nyproduktion. Därtill kommer regeringen att verka för att lägenheternas kvalitet och läge får en större betydelse för hur högt hyran sätts.

Nu riktar Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder vass kritik mot flera delar av den planerade politiken.

Att höja hyrorna borde inte vara politikernas främsta prioritet i tider av svår bostadsbrist, resonerar hon.

Läs ocksåRegeringen vill ändra på hyressättningssystemet

– Det här visar hur verklighetsfrånvänd bostadspolitiken blivit i dag. Politikerna borde i stället fråga sig hur vanliga människor ska ha råd att bo i nyproduktionen över huvud taget. De ungdomar jag möter lägger 40 till 60 procent av sin disponibla inkomst på boendet. Är då verkligen höjda hyror lösningen på bostadsbristen?

Annons

Hon är även kritisk till att människor med ägda boendeformer än en gång gynnas av politiska beslut, den här gången genom att räntan på uppskovsbeloppet vid flytt från bostadsrätt eller småhus avskaffas.

Enligt Hyresgästföreningen är det hyrda boendet redan skattemässigt missgynnat gentemot övriga upplåtelseformer. Till exempel genom att den som äger sitt boende får göra ränteavdrag, har möjlighet att utnyttja rotavdrag i samband med arbeten i hemmet och nyligen fick en mer förmånlig fastighetsskatt.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Man nämner ingenting om att åtgärda den ekonomiska ojämlikheten mellan upplåtelseformerna. Man beviljar uppskov för människor med bostads- och äganderätter men gör ingenting för att skapa balanserade villkor mellan boendeformerna.

Att Stefan Löfven också utlovar ”en reform av hyressättningssystemet” tar Marie Linder med viss ro – men är samtidigt kritisk mot att regeringen alls blandar sig i hur hyrorna sätts.

– Det här är i stort sett bara en upprepning av Januariavtalet. Men jag tycker att politiken ska hålla sina tassar borta från hyressättningen. Det vore bättre om politikerna lät bostadsmarknadens parter få en chans att ta ansvar för att utveckla hyressättningen.

Annons

En punkt i regeringsförklaringen kunde hon i alla fall delvis glädja sig över. Ett gemensamt grepp om byggandet, där samtliga aktörer ska samlas kring idéer för en effektiv bostadsproduktion.

– Det är bra att man vill bjuda in bostadsmarknadens olika parter till samtal. Men då förväntar jag mig även att vi som organisation, som representerar tre miljoner hyresgäster i Sverige, också blir inbjudna. Vi vet hur verkligheten ser ut och kan bidra med konkreta förslag på hur man kan minska bostadsbristen.

Vill du läsa hela regeringsförklaringen? Då klickar du här.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.