HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Regeringen vill ändra på hyressättningssystemet

Nyheter Förändringar av modellen för hur hyran bestäms, enklare byggregler och ett höjt tak för bostadstillägget. Det är några av förändringarna i svensk bostadspolitik som statsminister Stefan Löfven presenterade i samband med att riksdagen öppnades.

Riksdagens nya arbetsår har precis börjat. Under pompa och ståt klev statsminister Stefan Löfven (S) under tisdagseftermiddagen upp på podiet för att presentera regeringsförklaringen – en sammanfattning av vilken politik regeringen hoppas kunna föra det kommande året.

Och om man får ta statsministern på orden kommer bostadsmarknaden att stå inför en rad förändringar.

Läs ocksåCorona tog död på byggboomen

Enligt Stefan Löfven byggdes det i fjol fler hyreslägenheter än på nästan 50 år – och den höga byggtakten ska bibehållas. Bostadsbyggandet ska göras snabbare, billigare och mer hållbart, lovar han. Något som ska förverkligas genom bland annat enklare byggregler och ett mer omfattande bostadsbyggande i trä.

– Regeringen avser samla alla aktörer på bostadsmarknaden kring det gemensamma intresset att trygga en fortsatt hög byggtakt, säger han.

Specifikt för hyresgäster väntar en förändring av den rådande hyresmodellen, där dagens system med så kallade presumtionshyror vid nybyggnation ersätts med fri hyressättning. Lägenheternas kvalitet och läge kommer enligt regeringen även att få ett större genomslag när hyran ska sättas. Som Hem & Hyra flera gånger rapporterat skärps även straffen för försäljning av svartkontrakt, medan köp av svartkontrakt kriminaliseras.

Läs ocksåRegeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden

Samtidigt kommer investeringsstödet som ska gynna byggandet av fler hyresrätter att stärkas samt tillämpas i hela landet. Därtill slår Stefan Löfven fast att rörligheten på bostadsmarknaden ska öka, så att fler ska få chansen att få tag i någonstans att bo.

– Reform för reform ska bostadsbristen bort, förkunnar han.

Pensionärer med låg inkomst kommer även att kunna se fram emot ett höjt tak för bostadstillägget samt garantipensionen.

Läs ocksåHyreskommission ska undersöka om svenska hyror är rätt satta

Också för småhus- och bostadsrättsrättsinnehavare väntar en morot: räntan på uppskovsbeloppet vid flytt ska avskaffas.

Vill du läsa hela regeringsförklaringen? Då klickar du här.

Läs också Ljusningen: Färre kommuner har bostadsbrist Protesterna hjälpte inte: Ludvikahem säljer 147 lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.