HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen vill sänka hyrorna i Halmstad

Halmstad Hyresgästföreningen protesterade högt när Halmstad kommun plockade pengar ur HFAB. I hyresförhandlingen om nästa års hyror yrkar de nu på en sänkning med 0,8 procent.

Enligt Hyresgästföreningen var det total 59,1 miljoner kronor som kommunen plockade från det kommunala bostadsbolaget. Det blev känt i början av året och följdes av namninsamlingar och protester. Beslutet kvarstod dock.

– Vi anser att vi tecknade föregående års uppgörelse under förutsättningar som inte var kända för oss. Uttagen har också väckt en stor upprördhet bland hyresgästerna, säger Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen Region norra Skåne, där södra Halland ingår.

Läs ocksåVälkommen julklapp på Sofiedals trygghetsboende – hyran sänks med upp till 15 procentEfter att Karl Olsson Tiljander, 84, fått ner hyran på Ryttaren i Uddevalla blir det nu även hyressänkning för de boende på Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile.

Det och att HFAB har en ”ruskigt” bra ekonomi som gynnas av bland annat ett lågt ränteläge gör att man nu går ut och yrkar på en sänkning med 0,8 procent. Det var så mycket som hyrorna höjdes 2015.

Enligt Peter Olsén har man berättat för HFAB att uttagen kan påverka hyresförhandlingen och att det kan bli en publik diskussion. På onsdagen gick man så ut med ett pressmeddelande.

När Hem&Hyra ringer HFAB:s vd Sven Alexandersson har yrkandet ännu inte nått honom och han säger att han är förvånad.

Läs ocksåNytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden

– Min kommentar är att vi har satt ut en tid att träffas på måndag för att påbörja diskussionerna.

Han tycker inte att kommunens uttag borde påverka hyresförhandlingarna.

 –  Jag tycker väl inte att transaktionerna har med hyresförhandlingen att göra. Men nu har de valt detta och jag får sätt mig ner och läsa.

Läs ocksåEfter utbetalningar på nära en halv miljard kronor - nu stoppas vinstuttagenKatrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, samt pengar.

Läs också:

Halmstad kommun plockar 27 miljoner ur HFAB

Kraftig protest mot vinstuttag från HFAB i Halmstad

Namninsamling i protest mot Halmstad kommun

Läs också Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.