Annons

Hyreshöjning hos Hudiksvallsbostäder klar

Hudiksvall Det blir en hyreshöjning på 1,9 procent för boende hos Hudiksvallsbostäder i år. För hyresgäster som har fått lägenheten stamrenoverad tillkommer en höjning som trappas upp under tre år.
Foto: Lena Mattsson/Gry Ellebjerg
Hyreshöjningen hos Hudiksvallsbostäder landade på 1,9 procent i år.

– En förhandling är ju en sak som ska göra att båda parter blir rätt nöjda och det tror jag att vi är i år. Vi yrkade på 2,65 procent från vår sida och Hyresgästföreningen ville gå väldigt lågt från början och utgick från 1,4 procent. Men sen träffades vi några gånger och kunde enas om 1,9 procent, säger Nils-Erik Blomdahl, vd på Hudiksvallsbostäder.

Bostadsbolagets viktigaste argument för att höja hyran var att de behöver ett tillskott för att klara av det löpande underhållet och de stora stamrenoveringar som är på gång.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

–  Det blir prisökningar på det mesta och lönerna ökar varje år, men underhållet är vårt gummiband. Får vi inte tillräckligt är det underhållet vi minskar på, säger Nils-Erik Blomdahl.

Annons

När det gäller boende i lägenheter som har stamrenoverats kommer hyran stegvis att öka under tre år utöver den vanliga årliga hyreshöjningen. Första året blir höjningen 168 kronor i månaden, året därpå läggs 126 kronor i månaden till och det tredje året ytterligare 126 kronor.

Även avgifterna för parkeringsplatser ökar. Till exempel höjs månadsavgiften för varmgarage från 540 till 570 kronor, kallgarage från 370 till 395 kronor och platser i carport från 265 till 280 kronor.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

De nya hyrorna börjar gälla från och med februari.

Annons

Hem & Hyra har sökt Hyresgästföreningens förhandlingsledare för en kommentar.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.