Annons

Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig”

Helsingborg Inifrån sitt badrum hör Tristan ljud från hallen. Han tror det är hans fru, men när han kommer ut upptäcker han att någon tagit sig in trots att ytterdörren var låst. Väska och jacka är borta.  När Oscar Properties överger hyreshuset i Helsingborg är otryggheten bland det värsta. En förändring kan dröja – värden är nära konkurs.
En ung man som går i ett överfullt soprum med diverse avfall både i överfulla soptunnor och på golvet.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
De flesta hyresgäster går in från gatan för at undvika källarutrymmena när de ska slänga sopor, berättar hyresgästen Tristan.

När Hem & Hyra kommer till hyreshuset på Hantverkaregatan 6 i Helsingborgs märks förfallet direkt. Det är brytmärken på entrédörren, ingrodd smuts på golvet och olåsta postboxar med skräp i.

Hyresgästerna beskriver hur det successivt har blivit sämre med skötseln av lägenheterna, i trapporna, källare och tvättstuga. I januari går allt sen tvärt utför. Städning och sophämtning upphör. Missbrukare och uteliggare börjar hitta hit.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
En dörr där låskolven fattas.
Någon plockar bort låskolvarna på dörrlåsen.

Främlingar tar mer och mer plats. Låskolvarna på dörrar till gemensamma utrymmen plockas bort – någon eller några vill ha fri tillgång till lokalerna. Fastighetsägaren Oscar Properties går inte att nå och bolaget som har förvaltat huset gör det inte längre.

”Vi får hjälpa varandra”

– Ingen bryr sig, säger hyresgästen Nadica.

– De enda som bryr sig är vi som bor här. Vi får hjälpa varandra, säger Tristan.

Läs ocksåPrestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgästerI Stockholm har Oscar Properties byggt prestigebostäder som de Norra Tornen i Vasastan. Men efter att bolaget försatt sig i ekonomisk kris tvingas hyresgästerna i Skövde stå ut med sopberg i källaren.
En ung man som står i ett trapphus.
Tristan har fått tag i en annan lägenhet och ska flytta från den övergivna hyresfastigheten på Hantverkaregatan.

Nu i maj 2024 känner hyresgästerna sig helt övergivna, trots att de med jämna mellanrum kontaktar polisen, de har anmält situationen till miljöförvaltningen och hyresnämnden. De har ringt Hyresgästföreningen för råd. Soporna hopar sig och det är skräp och smuts i hela fastigheten.

Tristan visar trappvägen ner till källaren, eftersom hissen inte fungerar. Det stinker av urin och på ett ställe är golvet klibbigt. När hissen var igång hittade han en gång bajs i den, berättar han. I den del av källaren där det finns lägenhetsförråd har det bott olika personer.

Dörren till ett källarförråd där en filt finns bakom hönsnätet och två garntomtar är instuckna.
Flera personer har bosatt sig i olika källarförråd, berättar hyresgästen Tristan. Han är osäker på om detta förråd just nu är en bostad eller används för förvaring.

Eller kanske bor det någon där fortfarande säger Tristan tyst och pekar mot ett förråd där en filt sitter innanför det finmaskiga metallnätet. Han pekar på ett annat förråd som det går att titta in i och som fungerat som någon typ av vardagsrum.

Polisen har knackat på

På ett annat ställe i källaren finns det också ett misstänkt boende. En soffa står framför en dörr med en skylt med texten om att det är en utrymningsväg som ej får blockeras. Tristan tror att någon bor i utrymmet bakom dörren. Polisen har varit där men inte kunnat gå in då dörren varit låst och ingen öppnat när de knackat på.

Avtryck efter två händer på en vägg, bredvid en dörr utan handtag med en skylt med texten "nödutgång får ej blockeras".
”Det ser ut som i en skräckfilm”, säger hyresgästen Tristan om handavtrycken på en vägg i källaren.

Polisen har heller inte fått tag i fastighetsägaren eller förvaltaren. På väggen bredvid dörren är det två tydliga avtryck av smutsiga händer.

– Det ser ut som i en skräckfilm, säger Tristan.

Läs ocksåHyresvärden gick under jorden – nu säljs husen på exekutiv auktion: ”Det här har inte varit schysst”Faksimil "Ansökan om exekutiv försäljning" för hus i Örkelljunga och Skånes Fagerhult. Hyresgästen Magnus Nyh.

Enligt honom är han den enda hyresgästen som vågar ta källarvägen till soprummet. Andra går via en port ut mot gatan som allt som oftast står öppen.

Män med huvor och dolda ansikten

Vi träffar Anja, vi kallar henne så. Hon går aldrig till soprummet överhuvudtaget.

– Jag är aldrig där. Och när jag går till tvättstugan måste jag ha sällskap. Vi har ingen säkerhet här längre.

Annons

Hon är rädd för att stöta på främlingar, det finns många historier om hur hyresgästerna har gjort det. Här har det också varit inbrott i garage och förråd. Anja är även rädd inne i lägenheten. Vid ett par tillfällen har det knackat på dörren och i tittögat har hon sett män i huvor och dolda ansikten stå utanför. När hon nu går och lägger sig blockerar hon dörren med en stol under handtaget.

– Vem vet vilka som har tagit över huset.

En mobilskärm visar en bild på en stol under ett dörrhandtag.
Anja sätter en stol under ett handtag för att känna sig säkrare.

Här i familjens lägenhet står luften still och den varma majmånaden har varit smått olidlig. Ventilationen och köksfläkten har inte fungerat sedan januari. Nu hoppas familjen på att en inköpt luftrengörare ska göra hemmet mer drägligt.

– Vi har ingen luft och vi blir sjuka hela tiden.

Familjen letar ny bostad och är beredda att flytta så fort de hittar någonting.

Ett överfullt soprum med diverse avfall både i överfulla soptunnor och på golvet.
De flesta hyresgäster går in från gatan för at undvika källarutrymmena när de ska slänga sopor, berättar hyresgästen Tristan.

Tillbaka till Tristan och källaren. I soprummet är det fullständig oordning. Det finns behållare för källsortering av avfall men vissa tunnor är helt överfulla och det är full av skräp på golvet.

”Jag tror inte det kommer att ta slut”

Tristan visar en lucka på väggen till ett skåp för ett brandspjäll som nu är fylld med skräp som han misstänker tidigare har använts till att förvara narkotika i.

Tristan och hans fru flyttar snart härifrån.

– Jag tror inte det kommer att ta slut. Man kan inte bo så här.

En ung man framför en trasig dörr med texten "förrådsrum".
Hyresgästen Tristan framför det förrådsrum som någon bosatte sig i under ett tag. Nu går det inte längre att komma in i rummet, men dörren är fortfarande trasig.

Anja har själv försökt ta reda på vad hon kan göra, det har blivit mycket googlande. Hon har vänt sig till hyresnämnden i Malmö och där ligger ärendet och väntar på vidare process. Hon har också kontaktat miljöförvaltningen i Helsingborg. Den 23 april gjorde de en inspektion i de gemensamma utrymmena och i två lägenheter.

Diskar i badrummet

I den följande rapporten konstateras många brister. Inspektörerna ser urinfläckar, kräks på golvet, smuts och mögel och en tvättstuga som hyresgästerna själva har börjat städa i. Soptunnor är överfulla och kärl saknas. Lägenheterna saknar ventilation och i en måste hyresgästen diska i badrummet på grund av ett trasigt köksavlopp. Boende vittnar om råttor på gården.

Diskplats på ett badrumsgolv.
Hyresgästen tvingas diska på badrumsgolvet.

Trots att hyresgästerna vänt sig till flera myndigheter för att få hjälp tycker de inte att det har hänt någonting.

Lena Åkesson är chef för miljö- och hälsoskyddstillsyn i Helsingborg. Enligt henne har man mejlat Oscar Properties och skickat tillsynsrapporten. Förvaltningen har fått ett svarsmejl med texten: ”Hej, jag tar detta vidare till mina kolleger för återkoppling” – men sen inte hört någonting.

Oscar Properties begärt i konkurs

Enligt Lena Åkesson kommer man nu förmodligen förelägga fastighetsägaren att vidta åtgärder. Hon poängterar att de är en tillsynsmyndighet och arbetar utifrån Miljöbalken. De kan inte exempelvis inte agera om någon bor i källaren.

Annons
Norra tornen, Vasastan Stockholm, Oscar Properties
Norra tornen, Vasastan Stockholm, Oscar Properties

Oscar Properties är ett svenskt fastighetsbolag som startade 2004 och växte snabbt med storslagna och lyxiga projekt . Byggen som Norra Tornen i Vasastan förändrade Stockholms siluett. Men bolaget fick problem med flera projekt och vissa blev inte av. 2020 ändrade man inriktning och fokuserade på fastighetsförvaltning, skriver Dagens Nyheter.

Men det fortsatte att gå utför.

Under våren i år begärdes företaget i konkurs. Nu ska det till ett slags mirakel för att tingsrätten inte ska försätta bolaget i konkurs, skriver tidningen Fastighetsvärlden. I maj kallades företrädarna till en konkursförhandling men den har skjutits upp.

Vi ringer och mejlar – ingen återkommer

På Hantverkaregatan i Helsingborg hänger en skylt i entrén med information om att kontakta förvaltaren Bredablick för felanmälningar. Det har hyresgästerna gjort utan framgång. Vi ringer också dit och får höra att Bredablicks förvaltning av fastigheten upphörde den 22 januari i år.

Ett hyreshus i gult tegel med en skylt med texten "Hantverkaregatan 6".
Oscar Properties äger hyresfastigheten på stadsdelen Söder i Helsingborg. Enligt namnlistan i trappen finns här 17 lägenhetert.

När Hem & Hyra vill ha kontakt med Oscar Properties mötts vi av samma sak som hyresgästerna. Vi ringer till olika telefonnummer och skriver till olika mejladresser, men ingen återkommer. I Skövde äger Oscar Properties ett gammalt bankhus som är ombyggt om till hyresrätter. Också här har hyresgästerna lämnats åt sitt öde med ett stinkande sopkaos, strömavbrott och snuskiga korridorer.

Fortsätter betala hyran

Hem & Hyra vill ha svar även om denna fastighet, men ingen från fastighetsbolaget återkommer.

Flera hyresgäster på Hantverkaregatan konstaterar att de fortsätter att sätta in hyran som vanligt trots att det känns fel. De betalar för saker som inte längre existerar. Nadica som bor på fjärde våningen har svårt att gå i trapporna. Den trasiga hissen är ett problem.

– Jag kommer inte ut så mycket nu för tiden.

En ung man med keps som går uppför en spiraltrappa och skjuter till ett öppet postfack som är fullt med skräp.
Hyresgästen Tristan uppskattar att hälften av lägenheterna står tomma. Ett övergivet postfack fungerar nu som papperskorg.

Det var i början av året som någon tog sig in i Tristans hall. Jacka, väska och nycklar försvann. Försäkringsbolaget ersatte det stulna men inte ett låsbyte. Han fick tag i värden som sa att det skulle ta 3-4 månader om de bytte låset. Om han inte kunde vänta var han välkommen att göra det själv mot ersättning.

Tristan ville inte vänta men har hittills inte sett röken av några pengar.

Läs om hyreshuset i den gamla banklokalen i Skövde: Prestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgäster

I juni lade Helsingborgs kommun ett föreläggande (uppdaterat): ”Fullständigt oacceptabelt”

Fakta: Dessa möjligheter finns nu för hyresgästerna

Tyvärr är det inte helt ovanligt med den situation som hyresgästerna har hamnat i, enligt Johan Perup som är jurist på Hyresgästföreningen. Det vill säga lägenheter och fastigheten i förfall samtidigt som hyresvärden är onåbar.

Dessa möjligheter finns nu:

Läs också Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Missbrukar kameror för att trakassera och vräka - "straffet": myndigheten skickar brev

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.