Annons

Hyresklart i Orsa

Dalarna Hyresmarknadskommittén har sagt sitt om de nya hyrorna för hyresgästerna hos Orsabostäder. Höjningen blir 1,23 procent från 1 februari.

Ännu en gång gick alltså hyresförhandlingarna mellan Orsabostäder och Hyresgästföreningen till HMK, hyresmarknadskommittén. Deras beslut, som parterna måste följa, ligger på samma nivå som det medlarbud som Hyresgästföreningen sa nej till i januari, 1,23 procent.

Motiveringen till att säga nej  då var att ”bolaget behöver inte så mycket”.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Förhandlingsledare Johanna Lindström kommenterar HMKs nya beslut och de tidigare årens förhandlingar så här:

– Det är tredje året i rad som Orsabostäder väljer att stranda. Jag tycker det är märkligt. Nu måste vi lägga tvisterna bakom oss och föra en konstruktiv dialog. Det är ett ansvar som båda parter måste ta och det är vi skyldiga hyresgästerna.

Annons

Orsabostäders vd Roland Fållby håller med om att förhandlingsklimatet parterna emellan måste bli bättre:

Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.

– Vi har ju samma mål som Hyresgästföreningen, att hyresgästerna ska ha bra hem. Vi måste jobba vidare med det här men det är inte vi som valt att stranda, det var Hyresgästföreningen som sa nej till medlarbudet.

Orsabostäders första bud låg på en hyreshöjning på hela 3,25 procent. Enligt Roland Fållby skulle man då fått kompensation för gamla oreglerade avgiftshöjningar. Utifrån årets kalkyler skulle det behövts en höjning på 1,71 procent enligt det kommunala bostadsbolaget, men nu stannade det vid en höjning på 1,23 procent.

Annons

– Den höjningen gör att vi ännu ett år kommer att ha högre kostnader än intäkter, säger Roland Fållby.

Läs ocksåHyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt årEn man i rötblårutig skjorta står på en balkong med ena armen på räcket. Han tittar in i kameran och ser allvarlig ut. Han har mellanbrunt hår kammat åt sidan. I bakgrunden husfasader och hustak.
Läs också Värd tog ut halv miljon i överhyra – hyresgästen Lars: "Dålig stil" Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag" Hyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.