Annons

Hyresklart i Orsa

Dalarna Hyresmarknadskommittén har sagt sitt om de nya hyrorna för hyresgästerna hos Orsabostäder. Höjningen blir 1,23 procent från 1 februari.

Ännu en gång gick alltså hyresförhandlingarna mellan Orsabostäder och Hyresgästföreningen till HMK, hyresmarknadskommittén. Deras beslut, som parterna måste följa, ligger på samma nivå som det medlarbud som Hyresgästföreningen sa nej till i januari, 1,23 procent.

Motiveringen till att säga nej  då var att ”bolaget behöver inte så mycket”.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Förhandlingsledare Johanna Lindström kommenterar HMKs nya beslut och de tidigare årens förhandlingar så här:

– Det är tredje året i rad som Orsabostäder väljer att stranda. Jag tycker det är märkligt. Nu måste vi lägga tvisterna bakom oss och föra en konstruktiv dialog. Det är ett ansvar som båda parter måste ta och det är vi skyldiga hyresgästerna.

Annons

Orsabostäders vd Roland Fållby håller med om att förhandlingsklimatet parterna emellan måste bli bättre:

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

– Vi har ju samma mål som Hyresgästföreningen, att hyresgästerna ska ha bra hem. Vi måste jobba vidare med det här men det är inte vi som valt att stranda, det var Hyresgästföreningen som sa nej till medlarbudet.

Orsabostäders första bud låg på en hyreshöjning på hela 3,25 procent. Enligt Roland Fållby skulle man då fått kompensation för gamla oreglerade avgiftshöjningar. Utifrån årets kalkyler skulle det behövts en höjning på 1,71 procent enligt det kommunala bostadsbolaget, men nu stannade det vid en höjning på 1,23 procent.

Annons

– Den höjningen gör att vi ännu ett år kommer att ha högre kostnader än intäkter, säger Roland Fållby.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken
Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.