Annons

Hyresklart i Orsa

Dalarna Hyresmarknadskommittén har sagt sitt om de nya hyrorna för hyresgästerna hos Orsabostäder. Höjningen blir 1,23 procent från 1 februari.

Ännu en gång gick alltså hyresförhandlingarna mellan Orsabostäder och Hyresgästföreningen till HMK, hyresmarknadskommittén. Deras beslut, som parterna måste följa, ligger på samma nivå som det medlarbud som Hyresgästföreningen sa nej till i januari, 1,23 procent.

Motiveringen till att säga nej  då var att ”bolaget behöver inte så mycket”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förhandlingsledare Johanna Lindström kommenterar HMKs nya beslut och de tidigare årens förhandlingar så här:

– Det är tredje året i rad som Orsabostäder väljer att stranda. Jag tycker det är märkligt. Nu måste vi lägga tvisterna bakom oss och föra en konstruktiv dialog. Det är ett ansvar som båda parter måste ta och det är vi skyldiga hyresgästerna.

Annons

Orsabostäders vd Roland Fållby håller med om att förhandlingsklimatet parterna emellan måste bli bättre:

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Vi har ju samma mål som Hyresgästföreningen, att hyresgästerna ska ha bra hem. Vi måste jobba vidare med det här men det är inte vi som valt att stranda, det var Hyresgästföreningen som sa nej till medlarbudet.

Orsabostäders första bud låg på en hyreshöjning på hela 3,25 procent. Enligt Roland Fållby skulle man då fått kompensation för gamla oreglerade avgiftshöjningar. Utifrån årets kalkyler skulle det behövts en höjning på 1,71 procent enligt det kommunala bostadsbolaget, men nu stannade det vid en höjning på 1,23 procent.

Annons

– Den höjningen gör att vi ännu ett år kommer att ha högre kostnader än intäkter, säger Roland Fållby.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.