HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresklart i Lessebo, Ljungby och för Vidingehem i Växjö

Kronoberg Vid årsskiftet höjer Vidingehem sina hyror med 1,4 procent. Samtidigt höjer Ljungbybostäder sina hyror med 1,9 procent. Hos Lessebohus höjs hyran i kronor efter lägenheternas storlek, från 70 kronor i månaden 140 kronor. Alla tre bolag har gjort upp på två år.
Foto: Annika Wallsson
Lessebohus höjer hyran vid årsskiftet i kronor i stället för procent. Månadshöjningen blir 70–140 kronor beroende på lägenhetens storlek.

Förhandlingarna om nästa års hyra är klara mellan Hyresgästföreningen och de kommunala bostadsbolagen Ljungbybostäder, Lessebohus och Vidingehem.

När det gäller Lessebohus så har parterna i år inte förhandlat på procent utan i kronor efter lägenhetstyp. Avtalet är även en uppgörelse för år 2020 då hyrorna höjs på samma sätt.

Läs ocksåHöjda hyror hos Victoria Park i Göteborg

Så här fördelar sig höjningen: En etta med kök höjs med 70 kronor i månaden. Tvåorna får 85 kronor i hyreshöjning. Treorna höjs med 105 kronor, fyrorna med 125 kronor och lägenheter med fem rum får en månadshöjning av hyran med 140 kronor.

Parterna har även enats om att hyran sänks med 75 kronor i januari för 570 av Lessebohus lägenheter. Detta som en kompensation för att kabel-tv tas bort, vilket ingått i hyran. Efter årsskiftet får hyresgästerna själva välja tv-leverantör.

För hyresgästerna hos Ljungbybostäder gjorde parterna upp upp om att hyran höjs med 1,9 procent vid årsskiftet. Och i januari 2020 höj hyran även då med 1,9 procent.

Läs ocksåSista stora hyresförhandlingen klar i Varberg

Samtidigt som förhandlingarna med Växjös kommunala bostadsbolag Växjöbostäder har strandat, har Hyresgästföreningen kunnat göra upp med det andra kommunala bostadsbolaget, Vidingehem. Här höjs hyran vid årsskiftet med 1,4 procent för hyresgäster med varmhyra och en procent för dem med kallhyra. I januari 2020 höjs hyran med 1,65 procent för hyresgäster med varmhyra och 1,25 procent för hyresgäster med kallhyra.

– Det känns bra att vi kunnat göra de här uppgörelserna på två år. Då får bolagen jobba lite ifred, säger Lida Zezovska, förhandlare hos Hyresgästföreningen.

Läs också Ett halvår senare – nu är hyrorna hos Rikshem i Uppsala klara Slarv med hyran gick till domstol Nya hyror hos Balder i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.