Hyresnämnden löste tvist om andrahandsuthyrning
Ägaren till en bostadsrätt eller den som har ett förstahandskontrakt på en hyresrätt är fullt ansvarig för att andrahandshyresgästen sköter sig.
I Uddevalla har en förening tvistat i ett års tid med en kvinna som hyr ut i andra hand till sin dotter. Enligt föreningen har dottern skräpat ner i trappuppgångar och på lekplatser.
För ett år sedan fick kvinnan för första gången ett brev med uppmaning om att rätta till problemen. Om inte nedskräpningen upphörde skulle bostadsrättsföreningen överväga att inte förlänga andrahandskontraktet som gällde till sommaren 2009.
Trots att kvinnan bedyrade dotterns oskuld så beslutade föreningen att kontraktet skulle löpa ut i september 2009.
Dottern hade redan hyrt lägenheten i andra hand i två år. Mamman tyckte dock att hon behövde ett år till, för att hinna sälja och hitta ny bostad åt dottern.
Tvisten gick till hyresnämnden för avgörande.
På 50 minuter var den infekterade frågan löst.
Eftersom ägaren planerade att sälja lägenheten gick föreningen med på en förlängning till sista mars. Efter överläggning med nämndens ordförande accepterade både hyresgäst och bostadsrättsinnehavare att tillståndet begränsas i tid. Trots att parterna var överens fattade nämnden ett formellt beslut. Detta efter önskemål från bostadsrättsföreningen.
Fram till den 31 mars kan hyresgästen alltså bo kvar i andra hand.
AndrahandsuthyrningMan måste ha hyresvärdens eller bostadsrättföreningens samtycke för att få hyra ut i andra hand. Man ska ha tillräckliga skäl för att få hyra ut, till exempel studier på annan ort, militärtjänstgöring eller att man ska prova på att bo ihop med sin partner.Många bostadsrättsföreningar tillåter andrahandsuthyrning i maximalt 6 månader.Om hyresvärden eller föreningen inte går med på en andrahandsuthyrning kan hyresnämnden avgöra frågan.Källa: hyresnämnden.