HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresnivån för Varbergs Bostad avgörs i Stockholm

Varberg Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Varbergs Bostad har låst sig. Precis som förra året får istället Hyresmarknadskommittén i Stockholm sätta hyran för 5 200 hushåll.

Som Hem & Hyra skrev tidigare i höstas vill kommunägda Varbergs Bostad höja hyran år 2015 med 5,9 procent. Jämfört med andra bolag i både Halland och Västra Götaland är det ett mycket högt yrkande.

Hyresgästföreningen har å sin sida yrkat på stor återhållsamhet från bolagens sida. De historiskt sett mycket låga räntorna gör att många bolag har en särskilt god ekonomisk situation just nu, menar man.

Läs ocksåTvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

Nu står det klart att förhandlingarna inte kommer längre. Det blir nu den partssammansatta hyresmarknadskommittén i Stockholm – med representanter från SABO och Hyresgästföreningen – som får bestämma hyran.

Annons

Händelseutvecklingen är densamma som förra året: Då krävde Varbergs Bostad höjningar på 3,4 procent, vilket Hyresgästföreningen tyckte var orimligt. Efter att frågan landat i Hyresmarknadskommitténs knä höjdes hyrorna till slut för de flesta med i snitt 2 procent.

Den föreslagna höjningen på 5,9 procent sticker Hyresgästföreningen i ögonen extra mycket, eftersom kommunen samtidigt beslutat om att plocka ut tio miljoner ur bolaget.

Annons
Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

Varbergs Bostad förvaltar runt 5 200 lägenheter.

Läs också Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta Dragiga hyreshus med elvärme: ”Om man tänder ett ljus så ser man hur lågan viftar” Direktverkande el: Yvonne, 74, jobbar extra för att ha råd med elräkningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.