HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresnivån för Varbergs Bostad avgörs i Stockholm

Varberg Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Varbergs Bostad har låst sig. Precis som förra året får istället Hyresmarknadskommittén i Stockholm sätta hyran för 5 200 hushåll.

Som Hem & Hyra skrev tidigare i höstas vill kommunägda Varbergs Bostad höja hyran år 2015 med 5,9 procent. Jämfört med andra bolag i både Halland och Västra Götaland är det ett mycket högt yrkande.

Hyresgästföreningen har å sin sida yrkat på stor återhållsamhet från bolagens sida. De historiskt sett mycket låga räntorna gör att många bolag har en särskilt god ekonomisk situation just nu, menar man.

Läs ocksåVarbergs Bostad backar om miljötvättmaskiner

Nu står det klart att förhandlingarna inte kommer längre. Det blir nu den partssammansatta hyresmarknadskommittén i Stockholm – med representanter från SABO och Hyresgästföreningen – som får bestämma hyran.

Händelseutvecklingen är densamma som förra året: Då krävde Varbergs Bostad höjningar på 3,4 procent, vilket Hyresgästföreningen tyckte var orimligt. Efter att frågan landat i Hyresmarknadskommitténs knä höjdes hyrorna till slut för de flesta med i snitt 2 procent.

Den föreslagna höjningen på 5,9 procent sticker Hyresgästföreningen i ögonen extra mycket, eftersom kommunen samtidigt beslutat om att plocka ut tio miljoner ur bolaget.

Läs ocksåLjudkänslig hyresgäst får rätt att hyra ut i andra hand

Varbergs Bostad förvaltar runt 5 200 lägenheter.

Läs också Anna surrar med grannarna Ditt hem är hennes jobb HMK avgjorde hyrorna hos Nyköpingshem – seger för HGF

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.