Annons

”Hyressättningssystemet är ett självspelande piano”

Gävle Hyressättningssystemet har blivit ett självspelande piano. Det skriver Börje Larsson i en motion till hyresgästföreningens i Gävle årsmöte på onsdag.

Börje Larsson vill att föreningsstyrelsen i Gävle tillsammans med den stora förhandlingsdelegationen ska göra en analys och en utvärdering av den metod som i dag används när hyrorna sätts för kommunala Gavlegårdarnas hyresgäster.

I motionen tecknas en utveckling från 1996 då arbetet med en systematisk hyressättning inleddes. De första åren efter att systemet infördes var hyreshöjningarna väldigt differentierade, från 0 procent i hyreshöjning upp till 4,5 procent. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att skillnaderna först blev så stora berodde på att systemet var nytt men senast i år var skillnaderna i hyreshöjningar fortfarande stora, 0 till 3,5 procent. En förklaring, menar motionären, är att systemet gjorts om och från att ha baserats på ett fastighetsvärde utifrån produktionsår är nu utgångspunkten fastighetens taxeringsvärde. 

Annons

Eftersom taxeringsvärdena ändras vart tredje år finns en tidigare inte medräknad automatik. Detta kallar Börje Larsson för ett självspelande piano, ”helt utan insyn för medlemmarna i Hyresgästföreningen och övriga hyresgäster”.

Förutom att utreda och analysera modellen vill Börje Larsson att bristerna i systemet rättas till och att detta görs i god tid inför hyresförhandlingarna 2014.

Annons
Läs ocksåDärför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivånEn tredelad bild med en leende äldre kvinna, sedlar och en röd och en grön pil som pekar åt varsitt håll, samt en äldre man med allvarlig uppsyn.
Läs också Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Så blir din hyra i Kalmar län 2024 Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.