HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Hyressättningssystemet är ett självspelande piano”

Gävle Hyressättningssystemet har blivit ett självspelande piano. Det skriver Börje Larsson i en motion till hyresgästföreningens i Gävle årsmöte på onsdag.

Börje Larsson vill att föreningsstyrelsen i Gävle tillsammans med den stora förhandlingsdelegationen ska göra en analys och en utvärdering av den metod som i dag används när hyrorna sätts för kommunala Gavlegårdarnas hyresgäster.

I motionen tecknas en utveckling från 1996 då arbetet med en systematisk hyressättning inleddes. De första åren efter att systemet infördes var hyreshöjningarna väldigt differentierade, från 0 procent i hyreshöjning upp till 4,5 procent. 

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2023 – se hela listanpengar

Att skillnaderna först blev så stora berodde på att systemet var nytt men senast i år var skillnaderna i hyreshöjningar fortfarande stora, 0 till 3,5 procent. En förklaring, menar motionären, är att systemet gjorts om och från att ha baserats på ett fastighetsvärde utifrån produktionsår är nu utgångspunkten fastighetens taxeringsvärde. 

Annons

Eftersom taxeringsvärdena ändras vart tredje år finns en tidigare inte medräknad automatik. Detta kallar Börje Larsson för ett självspelande piano, ”helt utan insyn för medlemmarna i Hyresgästföreningen och övriga hyresgäster”.

Förutom att utreda och analysera modellen vill Börje Larsson att bristerna i systemet rättas till och att detta görs i god tid inför hyresförhandlingarna 2014.

Annons
Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.
Läs också Gaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd” Så mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listan Hyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemang

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.