Annons

Hyresvärd slipper böter

Burlöv Trots långvariga brister i ett hus i Åkarp blir det inga böter för hyresvärden Jakri AB. Ett nytt beslut i hyresnämnden ger hyresvärden ytterligare sex veckor att ordna bristerna.

I maj har det gått ett år sedan hyresgästen vände sig till hyresnämnden för att få de många bristerna i sin lägenhet åtgärdade. Efter att hyresnämnden besiktigat lägenheten i höstas lovade hyresvärden bättring. Men trots att hyresvärden då lovade att åtgärda alla brister återstår en del. Därför vände sig hyresgästerna återigen, med hjälp av Hyresgästföreningen, till hyresnämnden för att utkräva vite på sammanlagt 22 000 kronor.

I sitt beslut konstaterar nämnden nu att bristerna kvarstår, däribland en knarrande altandörr, fönster som inte går att öppna och stänga och att husnummer saknas, men trots det får nu hyresvärden ytterligare sex veckor på sig att ordna bristerna. Och några böter blir det inte heller. Hyresgästen har inte blivit tillfrågad men ändå konstaterar hyresnämnden i sitt nya beslut att det kan vara så att hyresvärden inte fått tillgång till lägenheten när det har behövts och därför får hyresvärden Jakri AB en chans till.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag är förvånad över beslutet. Enligt mig är det felaktigt. En hyresvärd ska inte bara kunna påstå något utan att behöva bevisa det. Men nu får vi verkligen hoppas att bristerna åtgärdas, säger Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen.

Susanne Björkman Ragnarson, hyresråd i hyresnämnden, menar att det finns goda skäl att ge hyresvärden mer tid på sig.

Annons

– Vi har träffat hyresgästen och då uttryckte hon att att hon inte alltid kunde vara hemma, vilket är fullt rimligt. Dessutom var det en lång lista med åtgärder som kräver att hyresvärden anlitar olika typer av hantverkare. Därför går det inte att utesluta att det varit svårt att hitta tider som passar, säger Susanne Björkman Ragnarson.

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs mer:

Jakri mötte klagande hyresgäster i hyresnämnden

Krav på Jakri till hyresnämnden

Annons
Läs ocksåSkjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs uppSkottlossning, Sollentuna, Sollentunahem

Bristerna kvar när hyresnämnden gick husesyn

Hyresvärd riskerar vite på 22 000 kronor

Läs också Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.