HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresvärdar får aldrig bötfälla

Göteborg En hyresvärd får aldrig utfärda böter, eller något som liknar det. ”Jag har svårt att se att det skulle hålla i tingsrätten”, säger Hyresgästföreningens juristchef om Badirkhan Tahas fall.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Badirkhan Taha glömde en påse med arbetskläder och taxilegitimation vid sitt källarförråd. Värden krävde honom på 800 kronor för nedskräpning. Högst tveksamt, anser Hyresgästföreningen och dess juristchef i Göteborg Suzan Rasul.

LÄS MER: Badirkhan fick 800 kronor i sopböter för glömd kasse

– Vi rekommenderade hyresgästen att bestrida fakturan, för vi ansåg den högst oskälig. En fastighetsägare kan inte utfärda böter. Jag har svårt att se att det skulle hålla i tingsrätten.

Läs ocksåBadirkhan fick 800 kronor i sopböter för glömd kasse

Det säger Suzan Rasul, chef för Hyresgästföreningens juridiska enhet i Göteborg. En hyresvärd som vill bestraffa nedskräpning hänvisas i stället till att kräva hyresgästen på skadestånd.

Då måste värden först kunna bevisa att det kostat extra att forsla bort skräpet. Att begära en fast schablonsumma, motsvarande ett bötesbelopp, duger inte.

Den som får en nedskräpningsfaktura bör därför be att få reda på varför värden vill ha just den här summan, alltså vilka kostnader som värden baserar sitt krav på. Det är också fritt fram att bestrida avgiften.

Läs ocksåDu betalar det dyra sopslarvet - miljonbelopp varje år

Hyresgästföreningen tycker att Poseidon hanterat Badirkhan Tahas upphittade arbetskläder och legitimation på ett märkligt sätt.

– Hyresvärden måste ju förstå att det här är något av värde som hyresgästen inte ville bli av med. I det här fallet borde man åtminstone ha frågat om det var skräp eller inte.

Däremot är det både begripligt och önskvärt att fastighetsägare reagerar på sopslarv och försöker stävja det, framhåller Suzan Rasul. Hyresgästföreningen ser helst att det sker genom att informera de boende om hur de ska slänga sitt avfall på rätt sätt.

Läs ocksåSopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många”Den här dagen har någon lämnat en uttjänt bäddmadrass på marken vid Mattias Hörnstens sopstation vid Peppareds torg i Balltorp. En av hyresvärden Förbos nya övervakningskameror syns i bild strax ovanför Mattias axel.

Hyresgäster bör också ta sitt ansvar.

– Som hyresgäst har du skyldighet enligt hyreslagen att beakta sundhet, ordning och reda i lägenheten och fastigheten. Börja med att sopsortera på rätt sätt, och skräpa inte ner. Det är i slutändan du själv och dina grannar som betalar det här.

LÄS MER OM SOPSLARVET:

Fakta: Skräp kan ge dig fängelse
  • Att skräpa ner är förbjudet i Sverige. Förbudet gäller alla, även markägare, och överallt dit allmänheten har tillträde eller insyn till.
  • Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ner riskerar böter eller fängelse i högst ett år. För det strängare straffet handlar det oftast om större föremål, som kylskåp och bilbatterier, eller om nedskräpning i stor omfattning.
  • Om nedskräpningen räknas som mindre allvarlig kan polisen bötfälla på plats. Då får du en så kallad ”skräpbot” på 800 kronor. Det räcker att du slänger en pizzakartong eller lämnar en engångsgrill efter dig.
Läs också Första HD-domen efter lagskärpningen – sambos måste ändra adress inom en vecka Lilian och Pontus vann segdragen tvist mot värden i Högsta domstolen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.