Annons

Hyresvärden uppger fel adress

Örnsköldsvik Höga Kusten Fastigheter AB äger hyreshus i Örnsköldsviks kommun. Men bolagets ägare struntar i räkningar och underhåll av bostäderna. Och ingen vet var han håller egentligen bor.

​I slutet av september klipptes elen i två dagar för hyresgästerna på Snickerivägen i Gideå, tre mil norr om Örnsköldsvik. Värmen sjönk och de kunde varken duscha eller tvätta. Trappuppgången var mörk och tv-rutan likaså. Det finns fem bostadslägenheter i huset. I en av dem bor Åke Molin, 83 år. Han är rullstolsbunden och kunde inte komma ut eftersom hissen stod still.

Tack vare hyresgästen Thommy Engdahls vädjan till Vattenfall slogs elen på igen inför helgen i avvaktan på en eventuell betalning. På måndagen meddelade Vattenfall att en betalning av skulden, sju obetalda fakturor, var på gång. Elbolaget vill inte tala om det exakta beloppet, men enligt Hem & Hyras beräkningar bör den sammanlagda skulden ha varit runt 80 000 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fastighetsägaren är inte lätt att få tag på – det kan hyresgäster såväl som myndigheter intyga. Efter flera försök att nå ägaren per telefon sökte Hem & Hyra honom på hans folkbokföringsadress, Vindragarvägen 16 på Reimersholme i Stockholm. Det visar sig att adressen går till ett seniorboende.

Det finns inga tecken på att värden har sin hemvist där. Inget namn i entrén, ingen brevlåda. Men personalen känner ändå väl till honom.

– Han bor inte här, men vi får hans post hit som vi inte vet vad vi ska göra med, säger Christina Ribich, sjuksköterska på demensavdelningen.

Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Ett av breven lär vara från hyresnämnden – en delgivning om åtgärdsbelägg angående ett läckande tak på ett hyreshus i Sidensjö. En skada som skulle ha åtgärdats redan förra vintern.

Annons

Strax före pressläggning av tidningen Hem & Hyra svarar värden på vårt mejl. Elavbrottet var ”en kombination av slarv och tillfälligt ansträngd likviditet”. Han beklagar och skriver att det inte ska upprepas. Hyresgästerna ska även få avdrag på nästa hyra. Han svarar inte på frågan var han bor.

Läs ocksåHyrorna klara för 6000 hyresgäster i Uppsala
Hyresgästerna känner sig nu oroliga inför vintern.
– Jag kan inte slappna av, jag är på helspänn. Tänk om det blir lika kallt som i fjol, säger en av de boende i huset.
– Finns det pengar till snöskottning? Hantverkare var här förut för att fixa taket, men de lämnade allt när de inte fick betalt, undrar en annan.
Värden känns inte heller närvarande.

 – Jag vet inte om han ens varit här nångång.

Annons

 

 

 

Fakta: Höga Kusten Fastigheter AB

3,5 milj. i långfristiga skulder.

Anläggningstillgångar: 3,8 milj.

Årets resultat – 6 000

Soliditet 2,4 %

Vinstmarginal – 0,8 %

Två tidigare kronofogdeärenden

Ingen kreditvärdighet.

 
(räkenskapsår 2009/2010)

 Källa: Ratsit

Läs också Kommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst Brandfarliga bostäder hyrs ut till nyanlända i Hultsfred Fredrik ny vid klubban i Kalmarföreningen Kroppkakan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.