Annons

”Icke behövande” i stiftelsehus

Östersund ​Lägenheterna är till för "behövande" med låg inkomst. Men var tredje hyresgäst tjänar över inkomsttaket på 150 000 kronor.

Blomsterfonden i Östersund äger fyra fastigheter i stan. Sammanlagt 45 lägenheter. Enligt stadgarna ska de hyras ut till ”behövande”, enligt Socialstyrelsens riktlinjer är det personer med en årlig inkomst på max 150 000.

– Tanken är också att hyresintäkterna ska gå tillbaka till hyresgästerna så långt det är möjligt, säger Anna Enarsson, resursperson på Blomsterfonden.
I hyran ingår därför ett visst antal läkarbesök och fotvårdsbehandlingar, veckofika och en årlig utflykt.
 
Men de generösa förmånerna utnyttjas alltså också av ”ickebehövande”. Sammanlagt 32 procent av de boende i husen hade enligt 2009 års taxering en inkomst som överskrider taket.
– Vi kräver numera deklarationsuppgifter, men när hyresgästen flyttat in har vi ingen koll längre, säger Anna Enarsson.
 
Till skillnad från de flesta andra bostadsstiftelser som Hem & Hyra har granskat finns det inga direkt höginkomsttagare hos Blomsterfonden. Den hyresgäst som tjänade mest år 2008 hade en inkomst på 236 000 kronor.
 
Fotnot: En felaktig adressuppgift gjorde att sju personer, som inte hyr av Blomsterfonden, tidigare räknades med i Hem & Hyras granskning. Vi har uppgett att 40 procent tjänade över 150 000 kronor år 2008. Den riktiga uppgiften ska vara 32 procent.  Hem & Hyra beklagar de missvisande uppgifterna.

Annons

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Gyllene dynamon till Hem & Hyra – prisas för bästa arbetsledning Ny stiftelse ska stötta unga i Göteborgs utsatta områden Rika flyttar in i hus för fattiga Så höga är studenthyrorna Jonna bor billigast

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.