Annons

”Individuell mätning ska inte vara enda åtgärden”

Nyheter Alltfler lägenheter får individuell mätning. Nu har Hyresgästföreningen tagit fram nya riktlinjer för när varmvattnet inte längre ingår i hyran.​

​Ungefär 30 000 lägenheter beräknas i dag ha någon form av individuell mätning av varmvatten och siffran förväntas stiga. Främst är det vid nyproduktion och efter större renoveringar som det är vanligt att fastighetsägaren vill att varje hyresgäst i fortsättningen ska betala för varje använd droppe varmvatten. Det anses vara ett incitament för att få energiförbrukningen i huset att minska. 

Annons
Hyresgästföreningens inställning är att för den medelförbrukande hyresgästen inte ska få höjda kostnader. Så gäller även när inte längre användning av tvättstugan ingår i hyran.
 
Föreningen anser att villkorsförändringar i hur el och vatten betalas ska godkännas av varje enskild hyresgäst.
Riktlinjerna kan tyckas vara något mer positiva än Hyresgästföreningens tidigare inställning till individuell mätning. Göran Svensson, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen håller inte riktigt med.
– Vi tycker fortfarande att det inte är den första åtgärden som en hyresvärd ska göra för att minska förbrukningen. Exempelvis är det viktigare att börja med att optimera fastighetens driftsystem, säger Göran Svensson.
Anledningen till varför fastighetsägaren vill införa individuell mätning är också en viktig fråga för Hyresgästföreningen. Att spara pengar eller minska energiförbrukningen.
– På en del orter kommer fjärrvärmen från industrins spillvärme. Då finns det i stort sett inga miljömässiga skäl till individuell mätning. På andra håll eldas fjärrvärmeverket med olja eller torv, då finns viktigare förändringar att göra för att minska koldioxidutsläppen.    
 
Den personliga integriteten kan också komma att inskränkas i och med att fastighetsägaren kan skaffa sig information om den exakta vattenförbrukningen i varje lägenhet. Hyresgästföreningen tar i riktlinjerna inte ställning till hur informationen ska få användas.
– Uppgifterna skulle kunna användas för att bevisa att hyresgästen inte använder lägenheten, eller vid påstådda störningar, säger Göran Svensson.
Under hösten väntas ett ärende om individuell mätning att avgöras av Hyresnämnden i Stockholm.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Kall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94 Duschar och diskar för sällan – kan förlora lägenhet Han använde för lite varmvatten och blev uppsagd - värden backar i sista stund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.