HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Inglasning av balkonger stoppade

Uppsala Häromveckan sa hyresnämnden nej till Rikshems planer på att glasa in balkonger i Gränby i Uppsala. Nu står det klart att Rikshem inte ska överklaga beslutet.

– Hyresnämnden godkände inte det här, och vi har valt att respektera deras beslut, säger Krister Karlsson, chef för projekt- och fastighetsutveckling på Rikshem.

I och med att beslutet inte överklagas hoppas Rikshem komma igång fortare med de planerade renoveringarna.
– Vi har haft svårt att kommunicera start för projektet med hyresgästerna. Nu vet vi åtminstone vilka åtgärder vi har tillstånd till och inte, säger Krister Karlsson.

Läs ocksåNy rapport: Bostadsbristen gör att kvinnor inte har råd att skilja sig

Rikshems planer på att höja hyrorna med drygt 40 procent i samband med planerade renoveringar i Gränby har skapat oro och uppståndelse bland hyresgästerna. Inglasade balkonger skulle medföra att hyran höjdes ytterligare. Men ett delbeslut från slutet av juli innebär en liten seger för de boende i området. Hyresnämnden sade nej till inglasade balkonger med motiveringen att det inte är nödvändigt för att få en modern bostadsstandard.

– Beslutet är glädjande, speciellt eftersom hyresnämnden oftast går på bostadsbolagens linje när det gäller renoveringar, säger Hyresgästföreningens Per Claesson.

Enligt Krister Karlsson är de främsta anledningarna till att glasa in balkongerna miljömässiga.

Läs ocksåSå kan din hyra bli lägre "bakvägen" – EU ger grönt ljus för efterlängtade momsreglermoms på hyran, hyresmom

– Vi har räknat ut att husen skulle dra tio procent mindre energi om balkongerna glasades in, och det skulle även bli varmare i lägenheterna.

Hyresnämnden väntas fatta det slutgiltiga beslutet om hyreshöjningarna i Gränby efter sommaren.

Läs också Så ska hyran förhandlas – Hyresgästföreningen överens med värdarna Inneboende bodde kvar med hyresvärd efter att ha anmält honom: "Dålig stämning" Kvinna vräks efter 20 år: ”Otroliga mängder löss”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.