Annons

Inkomstkrav slopas för ungdomar

Haninge Glöm kravet på att du ska tjäna tre gånger så mycket som månadshyran för att få en lägenhet. Haninge Bostäder hyr ut ettor till unga utan att ställa några inkomstkrav.

Den som inte tjänar tillräckligt mycket pengar  har svårt att uppfylla bostadsbolagens krav på att ha en viss inkomst för att få en lägenhet. Detta problem har bland annat uppmärksammats av Ann-Margarete Livh, V, och nytt bostadsborgarråd i Stadshuset.

Hon har öppnat för att göra det lättare att få en lägenhet genom att sänka eller ta bort inkomstkravet för dem som vill hyra en lägenhet i de tre stora allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm.  Några som redan tagit bort inkomstkraven för att göra det lättare för unga att få en lägenhet är Haninge Bostäder.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Syftet med de nya reglerna i bolagets uthyrningspolicy är att hjälpa ungdomar mellan 18-26 år att få en egen lägenhet. I policyn slås fast att minst 50 procent av alla ettor i hus byggda före år 2000 ska erbjudas till dessa när de blir lediga.

Annons

Enligt Haninge Bostäders vd, Christoph Vejde, rör det sig om flera hundra lägenheter.

– Så fort någon flyttar ut från de här lägenheterna erbjuds de till ungdomar. Jag tror vi har förmedlat cirka tio stycken hittills, säger han.

Läs ocksåPensionären Jonnys garageavgift höjdes med 68 procent: "Jag fick en chock"

Samtidigt som Haninge Bostäder tar bort inkomstkravet ställer bolaget andra krav på unga som hyr en lägenhet. Hyresgästen hyr lägenheten på prov i två år och har under den tiden ingen besittningsrätt och kan därmed inte byta lägenheten. Efter två år övergår kontraktet till ett vanligt hyreskontrakt med besittningsskydd.

Annons

Hyresgästen riskerar att bli av med lägenheten om hyran betalas mer än tio dagar försent vid två tillfällen.

Läs också Målade hus med fel färg – tvingas betala 20 miljoner Haninge Bostäder håller nere hyrorna vid nyproduktion Haninge Bostäder höjer hyran 80 kronor Bolag vill höja hyran för att byta balkonger

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.