Annons

Inkomstkraven tas bort hos Göteborgs kommunala bolag

Göteborg En blivande hyresgäst behöver inte längre ha en inkomst som är tre gånger högre än hyran. Det beslöt kommunala Framtidenkoncernen på sitt styrelsemöte idag.
"Vi kommer att öka insatserna för att hjälpa till med konsumentrådgivning" säger Lars Johansson (S), styrelseordförande för Framtidenkoncernen.

– Ja, vi tog förslaget med några mindre justeringar. Styrelsen var enhällig, säger ordförande Lars Johansson (S).

Förslaget till ny uthyrningspolicy har nyligen varit ute på remiss hos de fyra dotterbolagen Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder och fått tummen upp av samtliga.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Den nya policyn innehåller flera förändringar. Bland annat tas inkomstkravet bort och det blir lättare för personer med skulder att söka bostad. Tidigare har det varit bom stopp för den som har obetalda skulder och man har fått ha max två betalningsanmärkningar. Från och med nu kommer det att vara tillåtet med tre betalningsanmärkningar de senaste två åren– oavsett om skulden är betald eller ej.

Dessutom behöver en sökande inte längre kunna uppvisa rekommendationer från tidigare hyresvärd om att man inte orsakat störningar. Det kravet har ansetts missgynna ungdomar som nyss flyttat hemifrån, äldre som sålt villan och nyanlända invandrare.

Alla lättnaderna syftar till att plocka bort hinder för bostadssökande i ett läge där bostadskrisen är akut. Samtidigt har det funnits farhågor om att slopade inkomstkrav kan leda till att fler människor blir uppsagda för att de inte kan betala.

Läs ocksåHyresgäster hos kommunala värdar kan riskera ockerhyra

– Men vår utgångspunkt är att vi inte ska behöva säga upp fler. Vi kommer att öka insatserna för att hjälpa till med konsumentrådgivning, det har varit en förutsättning, säger Lars Johansson.

Annons

Göteborg är inte först ut med att plocka bort inkomstkraven. Tidigare har kommunala bolag i bland annat Stockholm och Västerås gjort samma sak.

– Där har man inte kunnat se några direkta negativa konsekvenser, än så länge. Vi utgår från att människor kommer att prioritera att betala sin hyra även om inkomstkravet försvinner. Även tidigare har det ju kunnat hända saker med ens ekonomi när man väl har ett kontrakt, man måste alltid beakta att man kan betala hyran, säger Lars Johansson.

Läs ocksåKlanfamilj vräkt från sin lägenhet i GöteborgUppgången från spårvagnsspåren vid Hammarkulletorget. Stadsdelen påverkas starkt av ett släktbaserat, kriminellt nätverk.

Nu ska styrelseprotokollet justeras, men sedan kan den nya uthyrningspolicyn börja tillämpas inom kort.

– Ja, jag förutsätter att det kommer att ske ganska omgående. Åtminstone efter semestrarna, säger Lars Johansson.

LÄS MER:

Annons

Sara var tvungen att fejka inkomst för att få hyra

Göteborgsbolag säger ja till slopade inkomstkrav

Så hårda är reglerna för att få hyra

Flera Stockholmsbolag sänker inkomstkrav

Läs också Hyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidrag Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning” Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.