Annons

Installation av 800 säkerhetsdörrar försenas

Tyresö Tyresö Bostäders installation av 800 säkerhetsdörrar försenas ett år. Dörrar skulle varit på plats i höstas men kommer upp efter sommaren på grund av att bolaget gjorde fel vid upphandlingen.

Under 2016 skrev Hem & Hyra om att Tyresö Bostäders hyresgäster i fortsättningen får vänja sig vid att hämta posten nere i porten. Bostadsbolaget skulle sätta in postboxar i 50 fastigheter och byta ut dörrar med brevlåda mot säkerhetsdörrar utan brevlåda i 800 lägenheter.

Men upphandlingen av dörrar överklagades och i februari slog Förvaltningsrätten fast att bostadsbolaget gjort fel och måste välja en annan dörrleverantör. I beslutet skriver Förvaltningsrätten att Tyresö Bostäder ställt krav på att dörrarna ska ha ett bra inbrottsskydd och att detta ska vara provat och certifierat av en oberoende organ, men att detta krav inte uppfyllts av företaget som vann upphandlingen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Maria Öberg, vd på Tyresö Bostäders förklaring till att upphandlingen gick fel är att bolaget använde ett ramavtal som tagits fram av HBV, som gör upphandlingar av byggtjänster som sedan kan användas av de allmännyttiga bostadsbolag, som tillsammans äger HBV.

”Vi levde i tron att samtliga ramavtal hade med kravet på certifierade dörrar eftersom de inkommit med en sanningsförsäkran till HBV i samband med att de blev ramavtalsleverantörer. Svenska Skydd hade kunskapen att Teckentrups dörrar inte var certifierade och överklagade enligt LOU’s regelverk som vi naturligtvis följer”. Skriver hon i ett mejl.

Annons

Bolaget som överklagade upphandlingen, Svenska Skydd, är nu det bolag som troligen vinner upphandlingen, värd cirka tio miljoner kronor, enligt bolagets vd Torbjörn Svahn.

Läs ocksåTyresö Bostäder installerar 800 säkerhetsdörrar

– Vi är glada att det är klart och har träffat Tyresö Bostäder. Och även om vi inte har skrivit något avtal utgår jag från att vi får jobbet, säger han.

Enligt Maria Öberg pågår nu förhandlingar med Svenska Skydd. Bostadsbolaget förhandlar också med Hyresgästföreningen om hur mycket hyresgästerna ska få betala för att få en säkerhetsdörrar. Därefter kommer bostadsbolaget att begära in godkännanden från hyresgästerna, innan monteringen kan påbörjas.

Annons

Först ut är lägenheterna på Koriandergränd, Angelika- och Basilikagränd och Trollbäcken centrum eftersom de har sämst dörrar. Men på sikt ska postboxar och säkerhetsdörrar monteras i hela bolagets bestånd.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

”Leverans och montage sker cirka 10 veckor efter att vi lagt beställning vilket innebär att först efter sommaren är det troligt att vi sätter igång”, skriver Maria Öberg i mejlet.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.