HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Inte ens gissa vad det här kostar”

Göteborg Överenskommelsen om allmännyttans tv-nät i Göteborg lämnar frågetecken. Bolagen vet ännu inte hur man ska lösa det hela praktiskt. Och kostnaderna har man ingen pejl på.

Som Hem & Hyra skrev tidigare under fredagen har Hyresgästföreningen och Göteborgs kommunala bostadsbolag nått en överenskommelse om hur nedsläckningen av det gamla kabeltv- nätet ska gå till.

Uppgörelsen innebär dels att nedsläckningen av kabeltv-nätet skjuts upp till i sommar, och dels att alla hyresgäster kunna se på minst tio tv-kanaler utan några extra kostnader.

Läs ocksåFortfarande svart i rutan trots nämndbeslut

Göran Leander är projektansvarig på det nya fibernätet Framtidens Bredband. Han är nöjd att parterna kunde nå en uppgörelse.

– Det blev i sista sekunden det här. Men det känns väldigt skönt att vi har landat överenskom-melsen, säger han.

Samtidigt är många praktiska frågor än så länge olösta.

Läs ocksåTvist om tv-kanaler blir hyresförhandlingtv-kanaler försvann

Enligt överenskommelsen ska alla hyresgäster kunna se på minst tio tv-kanaler utan några extra kostnader. Betyder det att ni kommer att gå in och subventionera hela kostnaden för digitalbox och ett tv-abonnemang med basutbud?

– Jag kan inte säga exakt hur vi kommer att lösa detta, det är vi inte klara med än. Men avtalet med Hyresgästföreningen säger att vi ska göra det. Hyresgästen ska kunna titta på tio kanaler utan extra kostnader.

I de fall då hyresgästen inte vill ha något annat än ett basutbud av tv-kanaler, då kommer ni stå för hela den kostnaden?

Läs ocksåHon vann fajt om tv-kanaler

– Precis, så är det.

Många hyresgäster har redan köpt en box och tecknat ett avtal. Kan de ångra sig?

– Det här berör framför allt de hyresgäster som tecknade abonnemang i höstas, innan de billigaste alternativen som kom till efter årsskiftet dök upp. Om de hyresgästerna istället vill teckna ett sådant, billigt abonnemang, då går bostadsföretagen in som ett stöd.

– Men det här har ingenting med tjänsteleverantörerna att göra. Man ska inte vända sig till sin tjänsteleverantör och säga att man ångrar sig. Utan det här är en sak mellan oss bostadsföretag och våra hyresgäster, som vi har lovat att lösa. Inte heller här vet jag hur det ska gå till.

Vad ska man göra som hyresgäst om man vill byta?

– Vi kommer att gå ut med information om hur detta ska gå till. Men man bör inte som hyresgäst vända sig till oss precis nu, för vi har inte alla svar på hur det ska gå till.

Hittills har bostadsbolagen gett alla hyresgäster 500 kronor i hyresrabatt, för att underlätta övergången från kabel-tv till fiber. I och med att det finns runt 70 000 hushåll i allmännyttan i Göteborg innebär det en kostnad på 35 miljoner kronor för bostadsbolagen. Till det läggs nu också kostnaderna för att bolagen ska garantera alla sina hyresgäster tio tv-kanaler. Men Göran Leander vill inte svara på vad slutnotan för Götebors kommunala bostadsbolag landar på.

– Som du själv påpekade så kom uppgörelsen i sista minuten, så vi har ingen klar uppfattning om det än. Vi vet inte hur attraktiva sådana här baspaket med bara tio kanaler kan vara. Därför vill jag inte ens gissa vad det här kostar, säger han.

LÄS MER:

Om uppgörelsen här.

Läs också Nu kommer Kanal 5 tillbaka i tv-rutan Nej till att kunna se olika tv-kanaler samtidigt
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.