HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Investeringsstöd sänker hyran med 1 000 kronor i månaden

Botkyrka En hyra på under 4 000 kronor i stället för 5 000 kronor. När Botkyrkabyggen bygger ungdomslägenheter får regeringens planerade investeringsstöd stor effekt.

Bostadsminister Memhet Kaplan, MP, sken i kapp med solen när han var med och tog första spadtaget för Botkyrkabyggens bygge av 30 ungdomslägenheter i Storvreten.

– Det är kul att vara här eftersom Botkyrka kommun arbetar hårt med klimatfrågorna och att Botkyrkabyggen nu satsar på lägenheter som förbrukar 55 kilowattimmar, det är väldigt energisnålt, säger Mehmet Kaplan angående bolagets beslut att bygga totalt 74 ungdomslägenheter i Storvreten och Tuna i Tumba.

Läs ocksåForskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"bo med andra

Botkyrkabyggens satsning konkretiserar också regeringens nya satsning på ett investeringsstöd för små lägenheter med rimliga hyror. Bolagets lägenheter, som riktar sig till unga i åldern 18-25 år, är 32 kvadratmeter stora och klarar därmed mer än väl gränsen för att få investeringsstöd som är på 35 kvadratmeter.

– Än så länge har vi inte infört det nya regelverket men jag tror mycket väl att det här projektet kan få stöd. Det kommer att leda till mer än 1 000 kronor lägre hyra, säger Mehmet Kaplan.

Av samma åsikt är Ulf Nyqvist, vd på Botkyrkabyggen.

Läs ocksåEmil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringenEmil Cedersjö visar hur många bilar som står felparkerade i kvarteret Senapsfabriken. Samtidigt finns lediga parkeringsplatser som folk inte vill hyra på grund av kostnaden.

– Jag tror det är stora möjligheter för oss att få del av stödet och då räknar vi med att hyran hamnar på under 4 000 kronor stället för cirka 5 000 kronor utan stöd. Men inget är klart ännu, säger han.

Hur tror du investeringsstödet kommer att påverka ert byggande framöver?

– Jag tror det leder till att vi bygger mer, sedan är det viktigt att se till att stödet leder till lägre hyror och inte hamnar i byggbolagens fickor i form av ökad vinst, säger han och tillägger att han tror att stödet mest gynnar byggandet av små lägenheter och seniorboenden, lägenheter som är dyrare att bygga än konventionella lägenheter.

Läs ocksåFå skyddsrum i nya stadsdelarCarolina Llanos och Anders Thorsted med Astrid, tre veckor, i vagnen bor i den nya stadsdelen Rosendal i Uppsala, som har vuxit fram efter att Sveriges skyddsrum byggdes.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om regeringens planerade investeringsstöd som förväntas införas under 2016.

Läs också Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Gotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.