HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Jobbpunkt satte punkt för arbetslöshet

Örebro ​De startade när läget var som sämst. De ska ge sysselsättning åt dem som har det svårast att slå sig in på arbetsmarknaden. - Det är inte lätt, men det går, säger projektledaren Elmar Jehle på Jobbpunkt Väst i Örebro.

​Strax innan den ekonomiska krisen slog till på allvar beslutade Örebrobostäder, Öbo, att starta en arbetsförmedling för hyresgäster på Väster i Örebro.

Annons
Förhoppningen var att få 70 procent av deltagarna att ”känna att de stod närmare arbetsmarknaden”.
Efter ett års projekt och trots finanskris, har ”Jobbpunkt Väst” fått ut 40 procent av deltagarna  i studier eller arbete.
– Det är ett bra resultat i dagens lågkonjunktur. Man märker även att de andra stärkt sina kort och att de kommit närmare arbetsmarknaden, säger Elmar Jehle på Jobbpunkt Väst.
Målet om deltagarna känner att de står närmare arbetsmarknaden, är ännu inte mätt. Det kommer göras först om tre år när projektet löper ut.
– Jag tror att vi redan når över det målet, säger Elmar Jehle.
När projektet startade för cirka ett år sedan, var tanken att deltagarna skulle följa programmet under tolv veckor. Men det har visat sig vara en för hög ambition.
– Det var nog att vara lite väl optimistisk att tro att långtidsarbetslösa skulle komma ut i arbete på tolv veckor. En del har varit arbetslösa sedan de kom till Sverige, alltså även under en högkonjunktur. Och en del har inte haft arbete i sitt hemland heller. Den här gruppen är tyngre än man räknade med när projektet planerades, säger Elmar Jehle.
Öbo tilldelades närmare fem miljoner kronor av EU-medel för att driva projektet Jobbpunkt Väst.
Elmar Jehle ger några exempel på deltagare som fått arbete genom projektet:
– En jobbar som fastighetsskötare i Vivalla, en är personlig assistent och en kvinna fick i november för första gången sen hon kom till Sverige ett lönekuvert!
– Hon jobbar extra på hotell som hotellstäderska. På samma hotell jobbar också en man från Somalia som diskare. Han är både glad och stolt. Att ha ett jobb är större än de flesta tror, säger Elmar Jehle.

Annons
Läs också Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet Vill inte betala tillbaka överhyror - nu kan värdens hus tvångssäljas Hyresvärdar öppna för bilpooler - men intresset svagt utanför storstäderna Bilpool eller egen bil – så här räknar du på vad som är bäst för dig Nytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.