Annons

Johan vägrade hyreshöjning

Norrbotten Efter renoveringen höjdes hyrorna enligt överenskommelse med Hyresgästföreningen. Men Johan vägrade betala – dealen var inte bra. Som medlem fick han hjälp och vann tvisten.

Johan bor i en av 20 lägenheter som renoverats på Ringvägen i Sveg.
– Lägenheten var i behov av renovering redan då jag flyttade in för 13 år sen.
Kallhyran innan renoveringen var 2 979 kronor för de 46 kvadratmetrarna.
– Med tanke på skicket var det en överhyra.
Renoveringen omfattade totalt 20 lägenheter varav 10 varit kallställda. Enligt hyresvärden Härjegårdar var alternativet till renovering att riva bostäderna eftersom de var i så undermåligt skick både till ytskick och ur energisynpunkt.

Efter hyresförhandling med Hyresgästföreningen bestämdes det att hyran skulle höjas med totalt 1 153 kronor över en treårsperiod.
– Enligt mig har de bara gjort bostäderna beboliga, inte mer än så. Det är exempelvis inte frågan om kakel eller klinker.
Han överklagade höjningen. Eftersom värden missat att inhämta Johans godkännande av renoveringen så vann han tvisten och får nu tillbaka höjningspengen för nio månader.
Dessutom kan inte Härjegårdar höja Johans hyra för renoveringen under de närmaste fem åren. Det innebär 56 460 kronor i förlorad inkomst för Härjegårdar.
– Jag tar strid om jag tycker något är fel. Det kanske är så att jag borde betala en högre hyra, men då ska det ske enligt regelverket.
Hyresgästföreningens Conny Säker, förhandlare, anser att höjningen är rimlig:
– Eftersom hyresgästerna betalar för värmen och den kostnaden nu minskar så blir inte höjningen så dramatisk. Det kanske rör sig om drygt en hundralapp i månaden och då har de fått en totalrenoverad lägenhet också.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det är inte helt ovanligt att medlemmar i Hyresgästföreningen ifrågasätter till exempel en hyresförhandling som föreningen skrivit under, som i exemplet här ovanför.
– Är det så, ska medlemmen också påpeka det. Det kan också bli aktuellt att överklaga något Hyresgästföreningen arbetat fram, säger Mikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen i Norra Norrland.
– Då finns vi tillgängliga för att se vilka möjligheter som finns och eventuellt också driva en process.
– Vi är medlemmarnas jurister och då kan vi hamna i sådana situationer, att vi driver frågor mot oss själva.

Åsa Eriksson

Annons
Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”

Johan vägrade hyreshöjning

Sveg När värden renoverade höjdes hyran efter förhandling med Hyresgästföreningen. Men Johan vägrade betala – dealen var inte bra nog. Han tog strid och slapp höjningen.
Foto: Åsa Eriksson
Missnöjd blev nöjd. Johan fick hjälp av Hyresgästföreningens jurister när han inte ville betala den hyra som samma förening förhandlat fram. ”Det blev ju en lite underlig situation kanske, men de skötte det utmärkt!”

Johan af Winklerfelt bor i en av 20 bostäder som renoverats på Ringvägen i Sveg.

– Lägenheten var i behov av renovering redan när jag flyttade in för 13 år sen, säger han.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Kallhyran innan upprustningen var 2 979 kronor för de 46 kvadratmetrarna.

– Vi betalade för något som höll på ramla ihop, anser Johan.

Enligt hyresvärden Härjegårdar var rivning det enda alternativet till totalrenovering eftersom bostäderna var i så undermåligt skick. Hälften av lägenheterna var redan tomma och kallställda.

Annons
Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Värden och Hyresgästföreningen träffade en överenskommelse om att befintliga hyresgäster skulle få en hyreshöjning efter renoveringen med totalt 1 153 kronor över en treårsperiod.

– Enligt mig har de bara gjort bostäderna beboliga, inte mer än så. Vi har våtrumstapet och matta i badrummet precis som innan, säger Johan.

Han överklagade höjningen till hyresnämnden. Eftersom värden missat att inhämta Johans godkännande av renoveringen så vann han tvisten och får nu tillbaka höjningen han betalat i nio månader.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

I och med beslutet så kan inte heller Härjegårdar använda renoveringen som anledning till att höja Johans hyra under de närmaste fem åren. Vilket innebär 56 460 kronor i förlorad intäkt för bostadsbolaget.

– Jag tar strid om jag tycker något är fel. Det kanske är så att jag borde betala en högre hyra, men då ska det ske enligt regelverket, säger Johan.

Annons

I samband med renoveringen installerades luftvärmepumpar, vilket innebär att värmekostnaden beräknas sjunka med i snitt cirka 200 kronor i månaden, enligt Härjegårdars beräkningar.

Därför anser Conny Säker på Hyresgästföreningen, som förhandlat hyrorna, att hyreshöjningen är rimlig.

– Eftersom hyresgästerna betalar för värmen och den kostnaden nu minskar så blir inte höjningen så dramatisk. Det kanske rör sig om drygt en hundralapp i månaden och då har de fått en totalrenoverad lägenhet också.

Fakta: Din rätt att bestrida

Hyresgästen har rätt att ifrågasätta förhandlingsöverenskommelser och ansöka om ändring hos hyresnämnden. Enligt 55 a § i hyreslagen ska inte standardhöjande åtgärder räknas in i en hyreshöjning om inte värden har ett godkännande från hyresgästen.

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.