HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kalmarhem letar efter papperslösa

Kalmar Nu ska gränspolisen och Kalmarhem samarbeta för att hitta papperslösa människor som gömmer sig i andrahandslägenheter i bostadsbolagets bestånd. Personalen har nu utbildats för att bli mer uppmärksam på missförhållanden.
Kalmarhem samarbetar med polisen för att hitta olovliga andrahandsuthyrningar.

Det kommunala bostadsbolaget har på senare tid upptäckt att personer som fått utvisningsbeslut göms undan i fastighetsbeståndet. För att hitta personerna har Kalmarhem nyligen inlett ett samarbete med gränspolisen. De ska tillsammans med bostadsbolaget undersöka lägenheter där det finns en misstanke om att de används som gömställen.

– Polisen har andra rättigheter än vi. De har rätt att kolla identiteten på folk. De hyr dyrt för att hålla sig undangömda så det finns dem som tjänar pengar på det här, säger Per Stephani, vd för Kalmarhem till Barometern.

Läs ocksåHär är hyresgästerna som aldrig lockats av flyttvågen

Kalmarhems personal har utbildats hos polisen för att bättre kunna upptäcka om folk gömmer sig i beståndet. Det kan handla om att exempelvis bovärdarna uppmärksammar om det ligger madrasser på golvet eller om det är ovanligt mycket trafik in och ut i en lägenhet.

Samarbetet med gränspolisen handlar dock inte bara om att hitta papperslösa som utnyttjas av hyresgäster som hyr ut olovligen i andra hand för dyra pengar. Det handlar även om att hitta hyresgäster som är skrivna i Sverige och får bidrag, men samtidigt vistas i ett annat land och hyr ut sin lägenhet som en inkomstkälla.

Läs också Explosion av förrådsinbrott under pandemin – här är de värst drabbade kommunerna Gatan där förråden plundras: "Djungeltelegrafen går varm på Facebook" Erik vräks efter att ha vanvårdat lägenheten – "Förut hade jag snyggt hemma" Konsthandlare gjorde en tavla - vräks från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.