Annons

Kanslihuset strandar förhandling för 2 200 lägenheter i Landskrona

Landskrona Kanslihuset ville ha 1,2 procent i hyreshöjning. För mycket tyckte Hyresgästföreningen. Nu har Kanslihuset strandat förhandlingen.

Kanslihuset representerar de privata fastighetsägarna Heimstaden, HSB, Paulssons Fastigheter och Brinova i Landskrona. Totalt rör det sig om cirka en femtedel av Landskronas hyreslägenhetsbestånd eller 2 200 lägenheter. Parterna har träffats ett antal gånger och förhandlat men inte lyckats komma överens.

Hyresgästföreningen har tidigare tecknat ett avtal med Fastighetsägarna Syd som gäller de övriga privata fastigheterna i Landskrona. Den uppgörelsen ligger på 0,33 procent. Hyresgästföreningens förhandlare Peter Olsén kan inte se några hållbara argument varför Kanslihuset ska ha nästan fyra gånger så mycket.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

− Det här är dålig stil och bryter mot en lång tradition av god förhandlingssed. Vi har inte fått några som helst godtagbara argument till en hyreshöjning på 1,2 procent. Vi kan inte se varför just dessa bolags hyror ska höjas med så mycket.

Peter Olsén menar att Kanslihuset och de fyra fastighetsägarna har skapat en kartell i Landskrona för att kunna höja hyrorna.

− De utnyttjar systemet och har skapat en kartell för att kontrollera prisbildningen. Det här är ungefär som om Ica och Coop skulle sätta sig ned och komma överens om vad mjölken ska kosta. Vi tycker det är ett oseriöst agerande. Hyresgäster är en utsatt grupp idag och det här gör inte saken bättre.

Läs ocksåRekordmånga strandningar i årets skånska hyresförhandlingar

Orvar Espert håller inte med Hyresgästföreningen och säger att han har framfört argument för hyreshöjningarna.

Annons

− Från början ville vi ha 1,9 procent för att vi ska kunna fortsätta ge en god service och ett bra underhåll. För att undvika konflikt gick vi ned till 1,2 procent. Vi erbjöd till och med Hyresgästföreningen en uppställning på fastställda och kalkylerade kostnadsökningar. Det avböjdes. När vi insåg att vi inte skulle få 1,2 procent strandade vi förhandlingen.

Hyresgästföreningen och Kanslihuset har nu skickat ut separata brev till berörda hyresgäster.

Läs ocksåKanslihuset vill renovera i Eslöv

Kanslihuset har skickat ut en avi med den nya hyran, informerat om strandningen och om möjligheten att göra upp om hyran i hyresnämnden.

Hyresgästföreningen har skickat ut ett brev till sina medlemmar och uppmanat att fortsätta betala sin gamla hyra.

− I de fall som hyresgästerna inte godtar den nya hyran prövas saken i hyresnämnden. Vi vill företräda varje medlem som inte godtar den nya hyran i hyresnämnden, säger Peter Olsén.

Annons

I början av december strandade kanslihuset förhandlingarna för cirka 1 000 hyresgäster. Läs mer om det här. Då representerade Kanslihuset olika privata fastighetsägare i Hässleholm, Eslöv, Helsingborg, Hörby, Höganäs, Kävlinge och Kristianstad.

Fakta: Se upp med direktavisering

När fastighetsägaren och Hyresgästföreningen inte kommer överens väljer somliga värdar att frånträda förhandlingen och direktavisera hyran, det vill säga skicka ut avier med den hyran man vill ha, utan att den blivit fastställd i hyresnämnden.

Ofta kommer den nya hyran tillsammans med en information om situationen, medan mindre nogräknade värdar nöjer sig med att enbart ändra beloppet på den månatliga avin.

Om du som hyresgäst betalar den nya hyran kan det tolkas som att du gett ditt medgivande.

Läs också Nya hyror klara i Malmö Kalixbos krav på 13 procent mer i hyra sågades Hyror för 100 fastigheter prövas i hyresnämnden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.