Annons

Kärlek kriterium för att hyra?

Örebro ​Letas det ledig lägenhet centralt i Stockholm, i en kulturbyggnad eller kanske med en lummig trädgård? Varför inte prova något av slotten?

I ett e-brev till Statens fastighetsverk, SFV, frågar Hyresgästföreningens kommunikationschef Kenneth Nilsson i Örebro, i vilken kö han ska ställa sig för att liksom Kronprinsessan Victorias pojkvän Daniel Westling få hyra en del av ett slott. För inte kan väl kärlek vara ett kriterium för att få hyra?

Annons
– Jag är inte kär i någon inom kungafamiljen, men jag kan tänka mig att hyra en del av ett slott, säger han.
SFV förvaltar de kungliga slotten och andra statliga byggnader med kulturhistoriskt värde, men bostäder i deras fastighetsbestånd, som betalas av skattepengar, är sällan tillgängliga för allmänheten.
– Det finns 100-tals kanske 1000-tals statliga lägenheter som aldrig kommer ut på den öppna marknaden och det är inte förenat med Hyresgästföreningens synsätt hur deras lägenheter förmedlas, säger Kenneth Nilsson som efter ett tidigare jobb inom staten har god insyn i det statliga fastighetsbeståndet.
– Jag har själv varit i den svängen att försöka hitta bostad och märkt hur svårt det är. Som privatperson kan därför tycka att det inte ska vara heligt att diskutera och kritisera hur kungahuset förvaltar sina bostäder, säger han.
I e-brevet skriver han bland annat:
”Hej staten! Eftersom jag i tidningsartiklar noterat att ni har ett bestånd av lägenheter som det uppenbarligen går att hyra, vill jag härmed anmäla mitt intresse för en lägenhet. /…/ Accepterar naturligtvis min plats som sist i den kö, som jag förutsätter att myndigheten har på de lägenheter som är att betrakta som gemensam tillgång för skattebetalarna”.
Svaret blev inte positivt. Enligt en tjänsteman på SFV är det slottsfogden som utser vem som får hyra de lediga bostäderna inom det kungliga slottsbeståndet.
– Det är människosorterande verksamhet. De flesta seriösa fastighetsägare har en kö där människor kan ställa sig, men det går inte ens att göra det. Här väljer de vem de vill.
Dessutom skriver tjänstemannen att bostäder som inte tillhör kungliga slotten, lämnas till de kommunala bostadsförmedlingarna ”när en sådan finns och fungerar”.
– Det är ju skrattretande. Kommunala bostadsförmedlingar är ju inget som växer på träd direkt. Jag ska ifrågasätta uppgiften.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Han bestämmer över kungahusets bostadskö: ”Kulturpersonligheter ringer och vill ha en bostad” Hyresgäst ville byta bort 1700–talsvilla på 452 kvadrat – stoppades av kungahusets specialkrav Hyresgäst på slott – inte alltid en dans på rosor Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare Hos Jessica får katterna bestämma stilen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.