Annons

Karlskronahem ställer krav på att ge arbetslösa en chans

Karlskrona Det kan vara riktigt svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, men Karlskronahem ser till att arbetslösa ungdomar får en chans. Och får dessutom mindre skräp i trapphusen.

– Vi är med på att prislappen på vårt avtal åker upp lite, men vi tycker att det är väl satsade pengar, säger Ulf Klint, teknisk chef hos Karlskronahem.

Bolagets styrelse har tagit beslut om att Karlskronahem ska hjälpa arbetslösa unga att få jobb och det med hjälp av kraven i sina upphandlingar. Till att börja med gäller det avtal om inre skötsel, det vill säga trapphusstädning och liknande. Hittills har två sådana avtal skrivits sedan de nya upphandlingsreglerna infördes. Det krav som tillkommit är att entreprenörerna ska anställa en mer än vad som var tänkt från början och att den personen ska vara en arbetslös som bor hos Karlskronahem i det område som städavtalet gäller. I Kungsmarken fick två personer jobb på det viset i september och sedan november har också en person fått jobb enligt den nya modellen i Lyckeby. I det senare fallet gick det inte att hitta någon som bodde i området, däremot i ett annat av Karlskronahems bostadsområden och skulle det vara så att det inte går att hitta någon att anställa bland Karlskronahems hyresgäster får entreprenörerna i tredje hand anställa någon annan som är arbetslös, det faller också på deras ansvar att utbilda den de anställer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Tanken är att vi ska dra vårt strå till stacken och hjälpa de här som har det svårt i vanliga fall, säger Ulf Klint.

Annons

Det är positivt på flera sätt, säger han; för den som får ett jobb, för samhället och för hyresgästerna.

– Om det är en som bor i huset som ska städa så skitar man inte ner lika mycket om man vet att det är grannen som ska städa.

Läs ocksåSå slipper ni bråka om stök när ni flyttar ihop: ”Spara in på egen tid”Varning! Städa gör man bäst tillsammans. Särskilt är det bra att ägna en stund i slutet av dagen åt gemensam undanplockning där hemma, anser organisatören Brita Hahne.

Faktum är att det har blivit mindre nedsmutsning, berättar han.

Annons

Under 2015 kommer Karlskronahem att göra fler upphandlingar och Ulf Klint hoppas att det leder till att sju–åtta arbetslösa får jobb när det skrivs nya städavtal för innerstaden, Pantarholmen, Galgamarken och ytterområdena. Nästa steg kan bli att ställa samma krav i upphandlingar av yttre skötsel, det vill säga sådant som gräsklippning och tömning av papperskorgar. Och i upphandlingen av byggen skulle det gå att ställa krav på byggfirmorna att ta in en lärling.

Läs också Tiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia" Öbo leasade ut mer trappstädning – "Det såg helt enkelt för jävligt ut" Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Tvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.