Annons

Karolinska tog ut ockerhyra – krävs på 140 000 kronor

Stockholm Två forskare är missnöjda med den höga hyran som Karolinska Institutets hyresbolag tar ut. Nu kräver de tillbaka över 140 000 kronor i hyresnämnden. "Jag kan inte kommentera frågan", säger Anders Flodin, vd på KI Housing AB.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresförhandlingarna för 2020 års hyror är i full gång. Hem & Hyra listar löpande när de är klara.

Tanken med Karolinska Institutet Housing, som ägs av Karolinska Institutet, är att de ska förmedla lägenheter till KI:s utländska studenter och forskare.

Men två av Karolinska Institutets forskare är inte nöjda med den hyra som de fått betala och kräver nu tillbaka pengar.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I det ena fallet har hyresnämnden nyligen beslutat att KI Housing tagit ut för hög hyra och ska betala tillbaka 38 784 kronor. Den förhandlade hyran är 5 927 kronor, men KI Housing har tagit ut 328 kronor per dag, cirka 9 500 kronor i månaden. KI Housing menar att de själva betalar 7 450 kronor till Bostad Direkt och bara lagt på en summa för möbler, internet, el och service, köper inte nämnden. Hyresnämnden godkänner tio procent påslag för möbler och 225 kronor i månaden för el och inget annat.

Roland Sjölin, jurist Hyresgästföreningen region Stockholm, välkomnar hyresnämndens beslut. Han har företrätt hyresgästen och tycker det är viktigt att hyresgästen får upprättelse.
– Det skickar också en signal om att det inte är okey att ta ut en sådan här överhyra, säger han.

I det aktuella fallet ingår lägenheten på Ölandsgatan på Södermalm i en lång kedja av uthyrare, som alla lagt på en viss procent på hyran. Fastigheten ägs av Akelius som hyrt ut lägenheten till Bostad Direkt som hyrt ut den till Karolinska Institutet Housing AB som sedan hyrt ut den till en dansk forskare. På vägen har hyran höjts med cirka 3 500 kronor.

Annons
Läs ocksåHyresgäst betalade ockerhyra för etta - får tillbaka 80 000

– Med det upplägget blir det en ockerhyra till slut, säger Roland Sjölin.

Samtidigt finns en till ansökan om återbetalning hos hyresnämnden. I det fallet har KI Housing tagit ut 526 kronor per dag för tvårummaren, cirka 15 000 – 16 000 kronor i månaden, långt över den förhandlade hyran på 6 011 kronor. Samtidigt hävdar KI Housing att de själva betalat 13 500 kronor när de hyrt lägenheten av Bostad Direkt, och bara lagt på för el, möbler och internet.

Hyresgästen kräver nu tillbaka 106 475 kronor för perioden maj 2017 – juni2018.
– Jag tror chanserna är goda att hyresgästen får tillbaka pengarna, säger Roland Sjölin.

Läs ocksåBostadsrättsförening tog ut ockerhyra

Hyresgästföreningen region Stockholm kommer att ha en informationskampanj för att upplysa andrahandshyresgäster om vilken hyra som fås tas ut och hur de kan göra för att kräva tillbaka överhyra.
– Det är viktigt att stoppa höga andrahandshyror så det inte sprids och fler tar ut höga hyror, säger han.

Annons

Anders Flodin vd på Karolinska Institutet Housing AB är på semester när Hem & Hyra får tag på honom.
– Jag kan inte kommentera det här eftersom jag inte har något underlag.

Kan du hänvisa till någon annan som kan svara på frågor?
– Nej.

Läs också Alla som anmälde fick ockerhyra återbetald Hyresgäst får tillbaka ockerhyra Betalade för mycket i hyra - fick tillbaka pengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.