Annons

Motioner till stämman: Begränsa tiden och antalet uppdrag för förtroendevalda

Malmö Det behövs fler och nya aktiva inom Hyresgästföreningen. Ett sätt är att begränsa tiden hur länge man kan vara förtroendevald och också sätta stopp för de förtroendevalda att sitta på alltför många stolar. Det menar en medlem i Malmö som lämnat in två motioner på temat till Hyresgästföreningens stämma i juni.
Foto: Anders Paulsson
Hyresgästernas hus i Malmö.

I två motioner till Hyresgästföreningens förbundsstämma, som hålls i Malmö i juni i år, föreslår Linus Fast, medlem i Malmö, att man tydligare ska kunna styra hur länge man kan vara förtroendevald i Hyresgästföreningen och hur många uppdrag man kan ha samtidigt. Han menar att det skulle ge plats för nya förtroendevalda och att det också skulle tvinga valberedningarna att jobba på ett nytt sätt. Idag kan man vara förtroendevald hur länge som helst i Hyresgästföreningen, förutsatt att man blir vald. Linus Fast föreslår att en begränsning med sex år per uppdrag med start år 2019. I en annan motion föreslår Linus Fast att att en förtroendevald ska kunna sitta på maximalt tre positioner samtidigt – om dessa är på olika nivåer inom föreningen. Är uppdragen på samma nivå ska maxantalet vara två, enligt motionen.

– Vi behöver en organisation som kan förnya sig själv genom sin egen struktur. Vi behöver få snurr på folk som kommer in i föreningen. Vet man att uppdragen är tidsbegränsade så får man hela tiden arbeta för att lösa det. Hyresgästföreningen har väldigt många duktiga förtroendevalda och det är viktigt att man inte bränner ut dem. Har man suttit som ordförande i någon förening i sex år kan man ju fortsätta stötta som vice ordförande eller kassör sedan, säger Linus Fast.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Eftersom Linus Fast tillhör Hyresgästföreningen Malmö östra är det den förening som yttrat sig i båda motionerna. Och i båda fallen är svaren identiska: ”Vår bild är att vi idag inte direkt har någon kö till våra uppdrag. Vi har till och med i ganska många fall svårt att få ihop styrelser på olika nivåer”, skriver föreningen och föreslår att motionerna avslås. Hyresgästföreningen Malmö östra menar att varken tidsbegränsning av förtroendeuppdragen eller en begränsning av antalet uppdrag skulle leda till att man blev fler förtroendevalda.

Till stämman har ytterligare en motion lämnats från den lokala hyresgästföreningen Två sjöar i Malmö. De föreslår att det ska vara möjligt att vara aktiv i en lokal hyresgästförening även om man inte bor i området. I deras fall handlar det specifikt om att två personer flyttat ifrån området men ändå vill vara aktiva. Men inte heller denna antas av Hyresgästföreningen utan föreningsstyrelsen Malmö västra avslår motionen som menar att föreningens trovärdighet sätts på spel om inte de aktiva bor i bostadsområdet som de ska representera.

Annons
Läs också Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.