Annons

Klart med nya hyror hos privatvärdarna i Söderhamn

Ljusdal Privatvärdarna i Söderhamn höjer hyrorna med 0,75 procent från 1 april. Det står klart sedan parterna nu gjort upp inför hotet om att hyresnämnden annars skulle få ta över.

Som Hem & Hyra berättade i den här artikeln strandade i januari förhandlingarna om nya hyror för 1 200 privatägda lägenheter i Söderhamn och Ljusdal.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När Hyresgästföreningen och privatvärdarnas ombud från branschorganisationen Fastighetsägarna inte kunde komma överens, valde Fastighetsägarna att i båda fallen vända sig till hyresnämnden med en begäran om ändrade villkor.

I Söderhamnsfallet kallade hyresnämnden nyligen till en så kallad förberedande förhandling.

Det är i praktiken ett sätt att få parterna att mötas och göra ett sista försök att göra upp frivilligt innan hyresnämnden tar över i en omständlig procedur där varje lägenhet formellt blir föremål för ett eget juridiskt ärende.

Läs ocksåÖverenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 StockholmareHänder som håller i sedlar.

Medlingsförsöket lyckades också. Det blev en uppgörelse som innebär att hyran höjs med 0,75 procent från 1 april, vilket motsvarar 50 kronor för en trea med en hyra på 6 600 kronor.

Annons

Ett resultat som ska ses mot bakgrunden av att Fastighetsägarna från början ville höja med 1,6 procent medan Hyresgästföreningen tyckte att det räckte med 0,1 procent.

– Vi agerade lite under press. Sammanvägt tyckte vi att fördelarna med att göra upp övervägde nackdelarna med att låta det gå vidare till hyresnämnden, säger Hyresgästföreningens förhandlare Klas Larsson om förhandlingsresultatet.

Läs ocksåBra affär att äga hyreshus i Skåne

Hem & Hyra sökte på tisdagen Fastighetsägarnas ombud Johanna Moberg. Men hon var då på semester och oanträffbar för en kommentar.

I Ljusdal har Fastighetsägarna gått ett steg till efter det att förhandlingarna strandade.

I direktutskick har varje varje enskild hyresgäst fått erbjudande om att ärendet dras tillbaka hos hyresnämnden om hyresgästen frivilligt går med på en höjning med 1,5 procent. Alltså dubbelt så mycket som uppgörelsen i Söderhamn till sist hamnade på.

Annons

En majoritet av de cirka 300 berörda hyresgästerna i Ljusdal verkar ha gått med på det inför det som av många uppfattats som ett hot om att annars ”dras inför domstol”.

– Där här är en godtagen hyra som inte föregåtts av någon riktig förhandling, konstaterar Owe Hellberg, Hyresgästföreningens förhandlare.

För de Ljusdalsbor som inte accepterat höjningen väntar nu ett förberedande möte i hyresnämnden liknande det i Söderhamnsfallet där hyresgästernas företräds av Hyresgästföreningen.

Även där handlar det i första skedet om att försöka få parterna att komma överens frivilligt.

Fakta: Fakta

Förhandlingarna som Fastighetsägarna frånträdde gällde 900 lägenheter i Söderhamn som ägs av 15 olika fastighetsägare och 300 lägenheter i Ljusdal med, även där, 15 olika ägare.

I Söderhamn är Hyresgästföreningens och Fastighetsägarna nu överens om att hyrorna ska höjas med 0,75 procent från 1 april, vilket motsvarar cirka 0,6 utslaget på helår.

Kommunala Faxeholmen har tidigare gått med på ett nollavtal.

I Ljusdal har en majoritet av hyresgästerna utan föregående förhandling godtagit en  en höjning med 1,5 procent från 1 april.

För övriga väntar en fortsättning på processen i hyresnämnden enligt paragraf 24 i hyresförhandingslagen.

 

Läs också Spekulation med renoveringar har nått söder i Helsingborg Privata hyresvärdar ointresserade av bostadsförmedlingen Låg höjning för privatvärdar i Örebro län

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.