Annons

Köket är Kikis artistscen

Landskrona Kiki Nilsénius använder hyres­rätten som scen för att nå ut med sin musik. Men artistlivet kunde ha blivit kort. Första låten hon la ut på Facebook ledde till hat och hot.
Foto: Gry Ellebjerg

Strax innan valet 2014 dominerar järnrörsskandalen nyheterna. Kiki Nilsénius är 28 år och sitter på en stol i köket hemma i hyresrätten med gitarren i knät. Hon har en vit virkad topp på sig och filmar med mobilen. Bilden är något suddig, ljudet något burkigt men orden är tydliga. När hon lägger ut ”Sången till Sverigedemokraterna” på sin privata Facebooksida är den främst till för vänner och familj. Men ämnet är hett, filmen delas och får över 300 000 visningar.

Hur kom det sig att du skrev låten?
– Jag var frustrerad över den politiska debatten. Tidigare hade jag bara skrivit dåliga smäktande engelska kärleksballader. Det här var min första låt på svenska. Jag använde rim, ironi och hade en sluttwist. Jag kände att jag hittat min grej.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag var dock inte beredd på det hat och de hot jag fick. Jag blev kallad hora och förrädare. Det grövsta var när någon tyckte att jag skulle våldtas, mördas och att mina kroppsdelar skulle spridas ut över en åker. Det var nära att jag slutade där och då med musiken.

Hemmet är den miljö vi förknippar med trygghet men ditt invaderades av främlingars hat och hot. Hur hanterade du det?

– Jag fick mycket stöd och uppmuntran av vänner och familj. All positiv respons som jag också mottog i mitt hem jämnade på ett sätt ut det negativa.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– I början svarade jag alla som skrev till mig. Många gånger kunde vi mötas trots olikheter och det var häftigt. Men de grova påhoppen gick inte att svara på.

Hon skriver fortfarande hemma vid köksbordet men under något stökigare former än tidigare. Så här går det till: först lägger hon dottern i barnvagnen, sen sätter hon på dammsugaren och smyger bort till köksbordet, tar upp gitarren och spelar så tyst hon kan, ofta i 20 minuters pass.

– Min dotter bojkottar mina sånger. När hon ska sova är det bara en påslagen dammsugare som gäller, säger hon och skrattar.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Det har gått sex år sedan genombrottet. Kiki har skrivit många visor om allt från PMS och föräldraskap till en kvinna som lever i ofrivilligt celibat och som inte kan styra sina sexuella handlingar.

Annons

– Efter mammaledighet satsar jag på musiken. Jag längtar efter att skriva fler visor med oväntade twister och att få använda humor ännu mer än vad jag gör i dag. Efter att jag fått min dotter har det blivit ännu viktigare att stå upp för det jag tror på.

 

Fakta: Kiki Nilsénius

Aktuell med: Sånger från köket som filmas och läggs ut på Kikis Facebooksida.
Ålder: 34 år.
Bor: Hyresradhus på 112 kvadrat.
Familj: Gift och har en dotter.
Motto: Var snäll!
Förebild: Mia Skäringer.
Arbete: Aktivitetssamordnare för äldre i Lunds kommun.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.