HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Pollenallergi inte skäl till att behålla hyresrätt

Malmö Familjen har köpt en villa i Limhamn men ett av barnen är så allergiskt mot pollen i villaidyllen att de vill behålla sin hyresrätt i centrala Malmö. Det gillas inte av varken hyresvärden eller hyresnämnden och nu hänger kontraktet löst, men familjen har överklagat.

För ett par år sedan köpte familjen en villa i Limhamn. När de väl hade flyttat dit blev ett av barnens pollenallergi sämre och de tvingades att flytta tillbaka till sin hyreslägenhet i centrala Malmö. Kvar i villan blev de äldre barnen, hävdar familjen. Eftersom hyresvärden ville slänga ut dem från hyreslägenheten men familjen vägrade att ge upp sitt kontrakt har fallet avgjorts av hyresnämnden, som går på hyresvärdens linje.

Hyresvärden menar att familjen varit folkbokförd i sin villa i Limhamn i två år och att det samtidigt bott någon annan i deras hyreslägenhet. Det handlar om otillåten andrahandsuthyrning och dessutom menar hyresvärden att det står andra i bostadskö som har större behov av lägenheten än vad familjen har. Samma syn har hyresnämnden som i sitt beslut konstaterar att just pollenallergin inte är skäl nog att behålla lägenheten. Familjen behöver inte lägenheten och hyresvärdens behov av att hyra ut den till andra väger tyngre. Det räcker som skäl och hyresnämnden tog därför inte ens ställning till den eventuellt olovliga andrahandsuthyrningen.

Läs ocksåStendahl kom inte till rättegång - får betala halv miljon

Men familjen ger sig inte. De har överklagat beslutet till Svea hovrätt. Familjen menar att hyresnämndens beslut är orättvist eftersom de har bott i hyreslägenheten i tjugo år och det allergidrabbade barnet kan inte bo i villan.

Läs också Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland Utestängd av värden - insläppt av Kronofogden Familjens hem såldes i smyg: ”Det är mina barn hyresvärden sätter på gatan” Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.