HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kraftig protest mot vinstuttag från HFAB i Halmstad

Halmstad Halmstad kommun plockar cirka 58 miljoner från det kommunala bostadsbolaget. Det är en månadshyra per hyresgäst, enligt Hyresgästföreningen som nu uppmanar kommunen att ändra sig.

– Det är osmakligt och respektlöst mot HFAB:s hyresgäster. Varför de gör det? Helt enkelt för att de kan, det är inte olagligt. Men det är mycket i världen som inte är olagligt men som inte görs av anständighetskrav, säger Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Det är första gången i regionen som en så stor summa försvinner från ett kommunalt bostadsbolag. Hem&Hyra, och andra medier, skrev nyligen om att 27 miljoner plockas från bolagets vinst 2014. På torsdagen skickade Hyresgästföreningen ut ett pressmeddelande om att de har granskat HFAB:s siffror och kommit fram till att det handlar om 58 miljoner kronor. Medräknat är då ett koncernbidrag. Enligt föreningen motsvarar det 5 807 kronor per lägenhet och år, cirka en månadshyra, som hyresgästerna nu måste sponsra kommunen med. En annan jämförelse är elva års hyreshöjningar.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

– Det är inga småpengar, konstaterar Peter Olsén.

Annons

Hyresgästföreningen uppmanar nu kommunen att dra tillbaka vinstuttaget. De har kontaktat kommunstyrelsens ordförande Carl-Fredrik Graf (M) för att få till stånd ett möte. Medlemmarna ska informeras om protesten och frågan kommer att tas upp på Hyresgästföreningens årsmöte i Halmstad nästa vecka.

När Hem&Hyra pratade med Carl-Fredrik Graf tyckte han inte uttaget var något konstigt. Mer om det kan du läsa om här.

Annons
Läs ocksåEfter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”Lars Toftmar, hyresgäst i Ystad.
Läs också Värden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstäda Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.