HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kraftig protest mot vinstuttag från HFAB i Halmstad

Halmstad Halmstad kommun plockar cirka 58 miljoner från det kommunala bostadsbolaget. Det är en månadshyra per hyresgäst, enligt Hyresgästföreningen som nu uppmanar kommunen att ändra sig.

– Det är osmakligt och respektlöst mot HFAB:s hyresgäster. Varför de gör det? Helt enkelt för att de kan, det är inte olagligt. Men det är mycket i världen som inte är olagligt men som inte görs av anständighetskrav, säger Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Det är första gången i regionen som en så stor summa försvinner från ett kommunalt bostadsbolag. Hem&Hyra, och andra medier, skrev nyligen om att 27 miljoner plockas från bolagets vinst 2014. På torsdagen skickade Hyresgästföreningen ut ett pressmeddelande om att de har granskat HFAB:s siffror och kommit fram till att det handlar om 58 miljoner kronor. Medräknat är då ett koncernbidrag. Enligt föreningen motsvarar det 5 807 kronor per lägenhet och år, cirka en månadshyra, som hyresgästerna nu måste sponsra kommunen med. En annan jämförelse är elva års hyreshöjningar.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

– Det är inga småpengar, konstaterar Peter Olsén.

Annons

Hyresgästföreningen uppmanar nu kommunen att dra tillbaka vinstuttaget. De har kontaktat kommunstyrelsens ordförande Carl-Fredrik Graf (M) för att få till stånd ett möte. Medlemmarna ska informeras om protesten och frågan kommer att tas upp på Hyresgästföreningens årsmöte i Halmstad nästa vecka.

När Hem&Hyra pratade med Carl-Fredrik Graf tyckte han inte uttaget var något konstigt. Mer om det kan du läsa om här.

Annons
Läs ocksåRetroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjerRetroaktiva hyror, hyror,
Läs också Ekonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.