Annons

Kräver folkomröstning om Ekerö Bostäder

Ekerö Invånarna bör få rösta om huruvida det kommunala bolaget Ekerö Bostäder ska säljas eller inte. Det kräver nu allt fler på Ekerö och de får stöd av flera politiska partier och av Hyresgästföreningen.

Namninsamlingen är redan igång för att försöka få ihop de 900 underskrifter som behövs för att kunna få en folkomröstning. Här har det lokala ö-partiet agerat snabbt för att väcka en opinion.

Men det blir en kamp mot klockan, för den borgerliga alliansen vill driva igenom försäljningen av bolaget, som äger 840 lägenheter på Ekerö, så snabbt som möjligt.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Vi tror att det är rätt läge att sälja nu, att vi kan få bra betalt för bolaget. Pengar som vi kan använda till att betala av på våra stora lån och för kommande investeringar i förskolor, äldreboenden och annat, säger kommunalrådet Peter Carpelan, m.

Inför förra valet togs frågan om att sälja Ekerö Bostäder inte upp. Och Peter Carpelan tror heller inte att någon folkomröstning behövs.

Annons

– Nej, vi har en ganska bra uppfattning om vad folk tycker. Trots allt bor 83 procent av våra invånare i småhus och många av dem verkar tycka att om vi får bra betalt, så är det helt okej. Då slipper vi höja skatten eller spara på annan verksamhet.
Men flera andra partier stödjer möjligheten att folkomrösta. Det säger Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, sedan han under torsdagskvällen träffat representanter för de olika partierna.

Läs ocksåHyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"Byggbuller i Eriksberg, Sam, Anders, Eva och Lena i soffan i Lenas vardagsrum

– Kristdemokraterna säger ja till det, om namninsamlingen får ihop det antal underskrifter som krävs. Det gör även s, ö-partiet och mp. Folkpartiet var lite mer avvaktande, men sade i alla fall inte klart nej, berättar Terje Gunnarson.
På tisdag har kommunfullmäktige sammanträde och då kommer frågan om försäljning upp.

– Då kan minoriteten begära bordläggning. Men visst, det är mycket bråttom om folkomröstningen ska bli verklighet, säger Terje Gunnarson.

Annons

På tisdagen kommer det också att ordnas en demonstration mot försäljningen.

Läs ocksåÖver 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda
Läs också Coronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan Ekerö Bostäder söker ny vd - igen Ekerö Bostäder höjer mest för dem med el i hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.