HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kräver tvångsförvaltning av misskött fastighet

Malmö I en fastighet i Malmö har hyresvärden olagligen hyrt ut källarutrymmen, städningen är obefintlig och lås saknas. Nu har Hyresgästföreningen fått nog.

Trots förbud utfärdat av tre myndigheter – miljöförvaltningen, stadsbyggnadsnämnden och Räddningstjänsten Syd – har fastighetsägaren hyrt ut utrymmen i källaren som bostäder. Förbuden meddelades år 2014 men fastighetsägaren har ändå fortsatt att hyra ut utrymmena fram till oktober i år. Miljöförvaltningen har därför lämnat in en ansökan om vite till Mark- och miljödomstolen.

Hyresgästerna i huset känner sig ignorerade och när Hyresgästföreningen nyligen inspekterade fastigheten kunde de konstatera att trappstädningen var obefintlig. I trapphusen fanns bland annat papper och sovsäckar. Hyresgästerna saknar tillgång till förråd och låsen till portarna är ur funktion. Dessutom dök fastighetsägaren aldrig upp vid en förhandling i hyresnämnden i oktober i år som gällde ett skadeståndsanspråk på grund av att han höjt hyrorna mer än vad den senaste förhandlingsöverenskommelsen medgett. Hyresnämnden beslutade då att fastighetsägaren skulle betala 5 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Nu har Hyresgästföreningen ansökt om tvångsförvaltning av fastigheten.

– Man sköter inte sig som fastighetsägare när man ignorerar både hyresgäster och myndigheter och de beslut som myndigheterna har tagit. Skälet till ansökan är att fastighetsägaren misskött sin fastighet, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Fastighetsägaren säger sig inte känna till någon ansökan om tvångsförvaltning när Hem & Hyra når honom. Han håller heller inte med om Hyresgästföreningens kritik av hans skötsel av huset, där finns tolv lägenheter.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

– Jag sköter min fastighet, säger han.

Men du har hyrt ut utrymmen i källaren som bostäder?

– Det är ingen som bor i källaren över huvud taget. Vi har fått ordning på det. Det är bara att åka dit och titta. Jag har inte hyrt ut sedan myndigheterna förbjöd det. Jag åtgärdade det direkt, säger fastighetsägaren.

Läs ocksåBombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt"Åsa och Katarina är rädda för grannen, som dömts för att ha haft explosiva ämnen i sin bostad. Bland annat hittade polisen 40 kilo ammoniumnitrat i en flyttkartong.

Nu menar Hyresgästföreningen att du inte kan sköta din egen fastighet.

– Det är helt lugnt i huset idag. Jag har haft problem med ett par hyresgäster som missbrukat narkotika som har bott där. Nu har de flyttat och nu ska vi sätta in lås i portarna. Jag sköter om mitt hus, säger fastighetsägaren.

Läs också Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.