Annons

Kristinehamnsbostäder inför rättvisare hyror

Kristinehamn 1200 hyresgäster hos Kristinehamnsbostäder får i dagarna veta om deras hyra ska höjas eller sänkas för att bli mer rättvis i förhållande till grannens lägenhet.

Efter ett och ett halvt års arbete med att genomföra systematisk hyressättning, eller ”Rättvis hyra”, är det i dagarna dags för 1200 hyresgäster att få sina nya hyror. Samtidigt får de veta om deras boende värderas bättre eller sämre än normallägenheten i Kristinehamnsbostäder.

För det är det den systematiska hyressättningen går ut på – att ta reda på om en lägenhet har bättre eller sämre standard än vad som är normalt i bostadsbolaget. Därmed är förhoppningen att hyrorna ska bli mer rättvisa.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Enklast är det att förklara detta genom att säga att det handlar om att sätta plus eller minus på boendet. Är det normala att bostäderna har våtrumstapet ger det ett plus att ha kakel, förklarar Emmeli Wulfstrand på enheten för bättre boende.

Arbetet har skett genom ett sammarbete mellan bostadsbolaget, Hyresgästföreningen – och hyresgästerna. För att komma fram till vad som är plus och minus har hyresgästerna i Kristinehamnsbostäder nämligen fått fylla i enkäter för vad de värderar högt i sitt boende.

Frågor om läge, säkerhet, byggstandard, områdets utseende och den egna lägenhetens standard har hyresgästerna fått svara på.

Läs ocksåGodsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.

Och nu är det skarpt läge. I dagarna kommer de nya hyresavierna. Vissa kommer få en sänkning på upp till trehundra kronor per månad. Andra en höjning på detsamma.

Annons

– Det har varit obehagligt tyst. Vi hade förväntat oss mer frågor men har fått 4-5 samtal hittills, säger Urban E Linder som är Vd på Kristinehamnsbostäder.

Kristinehamnsbostäder och Hyresgästföreningen valde att separera höjningarna och sänkningarna vid införandet av rättvis hyra från den ordinarie hyresjusteringen vid årsskiftet för att markera att detta är något nytt.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

– Vi vill vara tydliga med att detta är något annat än den ordinarie hyresförhandlingen. Det här är ett nollsummespel för Kristinehamnsbostäder som inte ger några extra pengar i deras kassa. De omfördelar hyrorna så några får höjningar och andra sänkningar, säger Emmeli Wulfstrand.

Höjningarna och sänkningarna i införandet av rättvis hyra ligger normalt runt 10-12 procent. Men i vissa enstaka fall rör det sig om upp till 25 procent. För att sprida ut höjningen/sänkningen får ingen betala mer eller får tillbaka mer än 300 kronor från och med första juni.

I stället kommer de nya mer rättvisa hyrorna fasas in vid den ordinarie hyresförhandlingen under några år framöver. Det innebär att om bolaget och Hyresgästföreningen till exempel kommer överrens om en ordinarie hyreshöjning på 2 procent inför 2014-  kommer hyresavierna hos olika hyresgäster ligga på mellan noll och fyra procent. Allt beroende på om de enligt den systematiska hyressättningen i dag bedöms betala för hög eller för låg hyra.

Emmeli Wulfstrand räknar med att många hyresgäster kommer höra av sig och fråga både Hyresgästföreningen och Kristinehamnsbostäder om varför de får en högre hyra.

Annons

– Jag tror inte att någon som får sänkt hyra kommer ringa. Men de som får höjd kan säkert undra varför. Det som är bra med systematisk hyressättning är att vi kan gå in i systemet och titta exakt vad hyresgästen betalar för: vilka minus och vilka plus finns i boendet. Det här är ett mer transparant sätt att se hyrorna på.

Bolaget och Hyresgästföreningen har haft tio träffar för att förklara systemet och har därmed träffat 15-20 procent av hyresgästerna. Så några är förberedda, även om de inte vet hur höga de nya hyrorna kommer att bli.

– De flesta verkar ha förstått att det här är ett rättvisare sätt att sätta hyror på. Ingen har ställt sig upp och ifrågasatt hela systemet. Men en del kan tycka ”varför ska jag ha högre hyra för parketten i det rummet – den är ju så sliten”. Det har jag förklarat med att alla brister som vanligt ska åtgärdas. Det här systemet tar inte hänsyn till hur gammalt något är. Därför räknar vi med att bolaget kommer få ta emot fler felanmälningar under några månader: betalar man extra för något så vill man att det ska vara helt och fungerande, säger Emmeli Wulfstrand.

Kristinehamn är först ut i Värmlands län att införa systematisk hyressättning. I Örebro län står Öbo på tur. Hyresbostäder i Karlskoga har redan infört systemet.

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.