HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Krokomsbostäder vill höja din hyra

Krokom Krokomsbostäder vill höja din hyra med 1,39 procent från 1 januari 2016. För en månadshyra på 4 000 kronor skulle det innebära en höjning med 56 kronor.

De kommunala bostadshyrorna förhandlas alltid med Hyresgästföreningen. När en allmännytta vill höja hyran kontaktar de föreningenen och talar om att de vill höja med en föreslagen procentsats eller antal kronor. Det heter att bostadsbolaget påkallar en förhandling och yrkar på en höjning av hyran. I samband med yrkandet ska också ett ekonomiskt underlag lämnas och en förklaring till varför hyran bör höjas.

I den budgeten, eller förhandlingsbegäran, som Krokomsbostäder nu lämnat till Hyresgästföreningen så motiveras kravet på en höjning med att kostnaderna för kommunala taxor för bland annat vatten, uppvärmning och utemiljön har ökat.

Läs ocksåGaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd”Eva Arfvidsson, Vellinge, hyresgäst, biogas, gas, vellingebostäder

Hyresgästföreningen kommer nu granska varje post i budgeten och kontrollera företagets bokslut för tidigare år.

Hyresgästföreningen förhandlar hyran för alla hyresgäster vid förhandlingen, även de som inte är medlemmar. Förhandlaren tar därför upp frågor som rör alla hyresgäster i fastigheten, som till exempel standard, fastighetsskötsel och tvättstugan.

De frågor som rör enskilda medlemmar, som till exempel skador och eftersatt underhåll i lägenheten, behandlas som enskilda ärenden. Då ska medlemmen kontakta rådgivningen på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listanPengar

De hyresgäster som har information eller synpunkter som man tror kan vara viktig för förhandlingen med Krokomsbostäder, kan kontakta förhandlare Hasse Dahl eller förhandlingsassistent Eva Lundquist på Hyresgästföreningen.

Ett medlemsmöte kommer att hållas måndagen den 9 november klockan 18.00 i Hyresgästföreningens lokal på Björkvägen.

Fakta: Senaste höjningarna

                 Yrkade       Höjning

2015        2,03%        0,93%

2014        3,75%        1,53%

Läs också Hyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemang Hyreshöjningar på över en miljard mer – om värdarna fått bestämma Tvisten avgjord – så blir nya hyran i Övik

Krokomsbostäder vill höja din hyra

Krokom ​Krokomsbostäder vill höja samtliga hyror och kostnaderna för värme och el. För hyresgäster i Ås/Byskogen innebär det ett påslag på 6,5 procent.

​Krokomsbostäder AB, som har cirka 1 300 lägenheter i kommunen, vill att hyrorna för bolagets lägenheter och lokaler ska höjas med i snitt 4,4 procent från 1 januari 2011.

Dessutom vill man att hyresgästerna ska betala mer för värme och el.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Den begärda höjningen inför förhandlingen ser ut så här:

                                                  Bostad     Värmetillägg    Hushållsel

Ås/Bykrogen                       3,0%         2,5%                    1,0%

Läs ocksåHyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett årEn kvinna med grått hår och glasögon sitter vid ett bord fullt med papper.

Krokom/Aspås/Rödön  2,0%          2,5%                    1,0%

Övriga områden                 0,5%          2,5%                    1,0%

Krokomsbostäder vill också höja hyran för garage, carport och bilplats med 10 kronor i månaden.

Läs ocksåHär är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigareSävsjö, sävebo, hyresförhandlingar 2022, hyror 2022

Bostadsbolaget begärde i fjol en höjning av hyrorna på 4,43 procent, vilket slutade med en höjning på 1,80 procent.

         

 

Fakta: Hyreshöjningskrav 2011 i Södra Norrland

​​​ 

Solatum 3,01%
Härnösandshus 3,89%
Timråbo 4,86%
Härjegårdar 7,02%
Östersundsbostäder 4,52%
Bergsbostäder 5,99%
Mitthem AB 4%
Krokomsbostäder i snitt 4,44%
Årehus:

3,8% i två fastigheter

5,8% i övriga lägenheter10 kr höjning av fasta avgiften på hushållsel

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listan Här är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.